Satılmayan ürünleri çöpe değil ateşe atıyorlar: Mersin’de 13 saatlik üretim mesaisi!

Satılmayan ürünleri çöpe değil ateşe atıyorlar: Mersin’de 13 saatlik üretim mesaisi!

Mersin’de nar hasadı başlarken, üreticiler satılmayan çatlak ürünleri çöpe değil ateşe atıyorlar. Yörük kadınlara ulaşan narlar 13 saat kazanlarda kaynatılarak şifa deposu nar ekşisine dönüştürülüyor.

Mersin’de Yörüklerin kış için geleneksel yöntemlerle nar ekşisi hazırlama mesaisi başladı. Tescilli narıyla bilinen Silifke’de nar hasadının başlamasının ardından, kadınların üretim süreci de hız kazandı.

ODUN ATEŞİNDE SAATLERCE KAYNATILIYOR

Dalından toplanan narlar, önce tane ayırma makinelerinde kabuklarından temizlenerek sıkılıyor. Elde edilen nar suları, dev kazanlara alınarak odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Üretim sürecinin detaylarını anlatan Nazmi Söylemez, "Silifke Göksu Deltası ve çevresinde müthiş derecede nar bahçeleri var. Narları bahçelerden topluyoruz. Narları en teknolojik aletlerde tane ayırma ve sıkma sistemi sonrasında büyük kazanlarımıza getiriyoruz. Nar sularını en doğal ortamda, odun ateşinde 12-13 saatlik kaynatma sonrasında kıvama getirerek şifa kaynağı nar ekşisi oluşturuyoruz” ifadelerine yer verdi.

mersinde-yoruklerin-nar-eksisi-mesaisi-1.jpg

Üretim sürece yalnızca lezzet sunmuyor ayrıca sıfır atık yaklaşımıyla ekonomiye de değer katıyor. Pazarda taze olarak satılamayan çatlamış narları değerlendiren Yörük kadınları, israfı önleyerek ev ekonomisine de katkıda bulunuyor.

KİLOSU 600 TL’DEN SATILIYOR

Yoğun emek ve sabırla katkısız olarak hazırlanan nar ekşisinin kilosu da piyasada ortalama 600 TL’den alıcı buluyor. Sofraları tatlandırırken şifa kaynağı da olan nar ekşisi, bölge halkının kıştan önce en önemli gelir kaynaklarından biri oluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN