Merkel’den şaşırtan ‘’istek parçaları’’

Merkel’den şaşırtan ‘’istek parçaları’’

Merkel kendisi için hazırlanan askeri veda töreninde çalınmasına istediği şarkılarla, kamuoyunun bu zamana kadar haberdar olmadığı sıra dışı bir müzik zevki olduğunu gösterdi.

Mikdat Karaalioglu- KARAR/ALMANYA

Angela Merkel için Federal Savunma Bakanlığı’nda düzenlenen veda töreni, Merkel’in bu törende çalınmasını istediği şarkılar dolayısıyla benzerleri törenlerde yaşanmayan bir ilginin merkezi oldu. Merkel’in bu törende askeri bandodan çalmasını talep ettiği şarkılar, törenin kendisinden daha fazla dikkat çekti

Merkel törende kendisi için bir ilahi ve iki şarkının çalınmasını istedi. Bir papaz kızı olan ve Hıristiyan Demokrat Partisi’nin liderliğini yapan bir kişinin bir ilahiyi istemesinde şaşılacak bir şey yok. Ancak talep ettiği diğer parçalar bu zamana kadar zihinlerde oluşan Merkel algısı ile hiç uyum içinde olmayan şarkılar.

RENKLİ FİLMİ UNUTTUN!

Bunlardan birincisi Almanya’ın uçuk serseri, sıra dışı, huysuz uyumsuz ve asi gibi sıfatlarla anılan şarkıcısı Nina Hagen’in ‘’Du hast den Farbfilm vergesen mein Michael ( Mişam renkli filmleri unuttun) isimli 1974 yılında yayınlanan ilk şarkısı. Nina’nın bu şarkısı sadece Nina’dan geliyor oluşu ve şarkının içerdiği imalar dolayısıyla değil aynı zamanda Nina’nın Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya göçen bir şarkıcı olmasından ve bu şarkıyı Doğu Almanya’da yaşadığı yıllarda okumasında da kaynaklanıyor.

merkel-bye.jpg

Şarkını sözlerinin bir kısmı şöyle ‘’Renkli filmi unuttun Mişam. Şimdi bize buranın ne kadar güzel olduğu konusunda kimse inanmayacak. Ruhumdaki renkli filmi unuttun. Mavi beyaz ve yeşil olan her şey ilerde olmayacak (görünmeyecek)”. Merkel’in bu şarkıyı Nina gibi asi ruha sahip eski bir Doğu Alman olduğunu ima etmek için mi yoksa ruhunun derinliklerinde olan bitenler hakkında ince bir mesaj vermek için de seçtiği, Alman medyasında gelecek yıllarda muhtemelen bitmek tükenmek bilmeyen spekülasyonlara yol açacak.

HALA KAZANMAK İSTİYORUM

Merkel’in diğer seçtiği şarkı ise 1925-2002 yılları arasında yaşamış olan Hildegrad Knef isimli şarkıcı ve oyuncuya ait ‘Für mich soll’s rote Rosen regnen- Benim için kırmızı güller yağmalı’’ isimli şarkı. Bu şarkı hayattan yüksek beklentileri olan geleceğe güven ve iddiayla bakan bir kadınını anlatıyor. .Şarkının sözlerinin bir kısmı şu şekilde : Benim için kırmızı güller yağmalı. Bütün mucizeler benim karşıma çıkmalı. Mutluluk bana karşı nazik olmalı. Kaderimi aşk ile yoğurmalı…. Kimseye bağımlı olamam, (azla) iktifa edemem, hala kazanmak istiyorum: Her şeyi ya da hiçbir şeyi..

merkel-3.jpg

Merkel’in özgüveni ve beklentileri bir hayli yüksek bir kadının hikayesini anlatan bu şarkıyı tercih etmesi kamuouyun şaşıttı. Frankfurter Allgemeine Zeitung gaetesinde yer alan bir yorumda bu şarkı emekliye ayrılan bir başbakanı değil kariyerine yeni başlayan bir siyasetçiyi anlatıyor şeklinde bir yorum var.

Klasik müzik ve opera özellikle Richard Wagner hayranlığı ile tanınan Merkel’in seçtiği veda şarkılarının sıra dışı olduğunu görmek için kendileri için benzeri törenler yapılan seleflerinin tercihlerine bir göz atmak yeterli. Ursula von der Leyen: "Wind of change" von den Scorpions,Christian Wulff: "Over the Rainbow" von Judy Garland, Gerhard Schröder "I did it my way" von Frank Sinatra.,Helmut Kohl: "Ode an die Freude" von Ludwig van Beethoven.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN