Milei’nin en kritik haftası... Arjantin’i radikal yasalar ve büyük grevler bekliyor

Milei’nin en kritik haftası... Arjantin’i radikal yasalar ve büyük grevler bekliyor

Arjantin’in yeni devlet başkanı Javier Milei bu hafta devrim sayılabilecek yasaları kongreden geçirmeye çalışacak. Yeni yasaları modern kölelik olarak nitelendiren sendikalar ise çarşamba günü büyük bir mitingle genel greve başlayacak. Arjantin’i grev, şiddet ve siyasi pazarlıklarla dolu zor bir hafta bekliyor.

KARAR / ALMANYA

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Davos’ta yaptığı sosyalizm, devletçilik karşıtı konuşmayla sosyal medyada trendlere girmeyi başardı. Yeni başkanın konuşması Davos’ta en çok alıntı yapılan ve paylaşılan konuşma oldu. İlk uluslararası sınavından kazançlı çıkan Milei’yi ülkesinde bu hafta, siyasi geleceği için büyük önem taşıyan zorlu bir hafta bekliyor.

yeni-proje-4-001.jpg
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei

Milei iktidara geldiği andan beri üç radikal adım attı. Bunlardan birincisi acil tasarruf programı, ikincisi ise daha az devlet, daha az devlet, daha az resmi kontrol ve daha az çalışan hakkı içeren kararname oldu. Mielei’nin atmayı planladığı üçüncü adım ise hepsinden daha önemli ve kapsayıcı devasa bir yasa teklifi. Aslında bu ülkeyi baştan başa değiştirecek içinde 664 yasa maddesi bulunan 300 sayfalık mini bir Milei anayasası.

Arjantin Ulusal Kongresi bu yasa paketini 24 Ocak’a kadar görüşecek. Siyasi gözlemciler yeni yasa paketinin ülkede deprem etkisi yaratacak maddelere içerdiğini söylüyor. Paketin en can alıcı noktası Arjantin’de ‘’resmi olağanüstü hal’’ ilan edilmesi ve hükümete nerdeyse sınırsız yasama yetkileri verilmesi.

Yasa paketi kongrede çoğunluğu olmayan Milei’nin maksimal taleplerini içeriyor çünkü bu paketin çıkması için muhalefet partileri ile ağır pazarlıklar yapmak zorunda. Milei paketin en azından bazı bölümlerini kongreden geçirebilmek için muhalefet partilerine önemli tavizler vermişti. 24 Ocak’a kadar pazarlıkların daha yoğun bir şekilde sürmesi bekleniyor.

yeni-proje-3-002.jpg
Moyano ailesinin villası

Milei’nin en büyük siyasi rakibi ise kongrede değil sokakta. Sendikalar, Milei hükümetine karşı Çarşamba günü büyük bir mitingle bir genel grev başlatma kararı aldılar. Bu sendikaların en büyüğü ise bir sendika birliği olan CGT. Bu birliğin 6 milyon üyesi var ve üyelerin birçoğu grev ve mitingler konusunda tecrübeli ve profesyonel.

yeni-proje-3-003.jpg

Milei’ye karşı muhalefet sessiz davranırken CGT genel sekreterlerinden Papyo Moyano muhalefetin öncü ismi konumuna yükseldi. çarşamba günü başlayacak miting ve grevlerin kanaat önderi konumuna yükselen Moyano’ya kendisi de Tır Şöförleri Sendikası Başkanı olan babası Hugo destek veriyor. Hugo Moyano Arjantin sendikacılığının büyük ustası olarak tanınıyor. Baba Moyano Milei refomları hakkında "modern köleliğin getirilmesi" ifadesini kullanmıştı.

yeni-proje-1-002.jpg
Sendikalar Birliği Başkanı ve Milei’nin en büyük rakibi Pablo Moyano

Milei de sendikalar için "yiyici sınıf" ifadesini kullanıyor. Bu suçlama aslında çok da haksız değil. Çünkü Arjantin’de sendikaların çok yüksek gelirleri var bu gelirler yasalarla garanti altına alınmış durumda. Üye olmayanlardan bile aidat alan sendikaların yöneticileri sadece belli şahıslar tarafından oluşuyor.

Moyano ailesi de bunlardan birisi ve ailenin oturduğu villa ihtişamı ile göz kamaştırıyor. Bu durum Moyano ailesine saldırı için imkan sunuyor. Milei de bunu kullanıyor. Milei Moyano’yu sahip oldukları ayrıcalıkları korumak için reformlara karşı olmakla suçluyor.

Son kamuoyu yoklamalarına göre Arjantinlilerin yüzde 60’ı Milei’yi destekliyor. Ancak yüzde 50’sinden fazlası de yeni yasa paketine karşı. Hükümet yasanın önemli maddeleri hakkındaki pazarlıkları grevlerden önce yapmaya çalıştı anca başarılı olamadı. Şimdi ortam daha da gerilmiş durumda. Greve katılan kamu çalışanlarına karşı ağır yaptırım tehditleri yapıldı. Arjantin’i çok kritik bir hafta bekliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN