Mısırlı işadamı İsrail'in katliamını fırsata çevirdi: Filistinli mülteciler üzerinden milyonlarca doları cebe indirdi

Mısırlı işadamı İsrail'in katliamını fırsata çevirdi: Filistinli mülteciler üzerinden milyonlarca doları cebe indirdi

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından kaçan çaresiz Filistinlilerden her gün 2 milyon dolar kazanan Mısırlı şirketin arkasında, Cumhurbaşkanı Sisi'nin en güçlü destekçisinin olduğu ortaya çıktı. 'VIP' insan kaçakçılığı yapan şirketin, üç ayda 118 milyon dolar kazandıkları tahmin ediliyor.

İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı Gazze'ye yönelik saldırılar, büyük bir insani krize yol açtı. Bu süreçte 35 binden fazla sivil hayatını kaybetti, yüz binlerce insan evsiz kaldı. Mısır'ın Refah sınır kapısı, Gazze'den kaçan Filistinliler için tek çıkış noktası haline geldi. Ancak bu çıkış yolu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin destekçilerinden birine ait olan Hala Danışmanlık ve Turizm Hizmetleri şirketinin büyük kazanç kapısı oldu.

GÜNLÜK 2 MİLYON DOLAR GELİR

Middle East Eye'ın haberine göre, Sina kabile lideri ve iş adamı İbrahim el-Organi'ye ait olan Hala Danışmanlık ve Turizm Hizmetleri, Gazze'den Mısır'a kaçan Filistinlilerden günde yaklaşık 2 milyon dolar kazanıyor. Şirket, Gazze'nin Refah sınır kapısından Mısır'a geçmek isteyen yetişkinlerden en az 5.000 dolar, 16 yaş altı çocuklardan ise 2.500 dolar ücret alıyor.

ÜÇ AYDA 118 MİLYON DOLAR KAZANÇ

Son üç ayda şirketin, Gazze'den kaçmaya çalışan çaresiz Filistinlilerden en az 118 milyon dolar (5,6 milyar Mısır lirası) kazandığı tahmin ediliyor. Middle East Eye'ın yayımladığı raporlar, Hala'nın Nisan ayında Filistinlilerden elde ettiği kazancın, Mart ayındaki gelirin iki katına çıktığını gösteriyor. Nisan ayında günlük ortalama 2 milyon dolar kazanç sağlandığı belirtiliyor.

sd5d5gg5g5.jpg

FİLİSTİNLİLERDEN ALINAN FAHİŞ ÜCRETLER

Hala'nın "VIP transfer hizmeti" aracılığıyla Filistinlilerden aldığı ücretler, savaşın başlangıcından önce uygulanan ücretlerin çok üzerinde. Savaş öncesinde Gazze'den Refah üzerinden Mısır'a geçiş için kişi başı 350 dolar talep edilirken, bu ücret şu anda 14 kat arttı. Hala, Şubat ayında işin kontrolünü ele alarak ücretleri standartlaştırdı ve kişi başı 11.000 dolara kadar çıkan ücretleri 5.000 dolara düşürdü.

İNSANİ YARDIM VE ELEŞTİRİLER

Mısır devletinin bu duruma müdahale etmemesi ve Organi'nin Filistinlilerin çaresizliğinden kâr elde etmesine izin vermesi eleştiriliyor. İnsan hakları grupları ve aktivistler, Mısır hükümetini bu durumu engellemediği için kınadı. Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, hükümetinin bu tür faaliyetlere göz yummadığını belirtse de, Hala'nın yüksek ücretler talep etmeye devam etmesi, bu açıklamaları çelişkili kılıyor.

FİLİSTİNLİLERİN ZOR DURUMU

Gazze'den Mısır'a kaçmaya çalışan Filistinliler, Hala'nın yüksek ücretleri nedeniyle büyük maddi sıkıntılar yaşıyor. Bazı aileler, güvenliğe ulaşmak için gerekli parayı toplamak amacıyla çevrimiçi bağış kampanyaları düzenlemek zorunda kalıyor. Mısır, Filistinlilerin sefaletinden çıkar sağladığı iddialarını reddetse de, Filistinliler bu durumu "kötü sömürü" olarak nitelendiriyor.

ULUSLARARASI TEPKİLER VE İNCELEMELER

Middle East Eye'ın raporları ve diğer uluslararası medya incelemeleri, Hala ve Organi hakkındaki eleştirileri artırdı. Mısır'daki aktivistler, Organi'nin Filistinlilerin çaresizliğinden kâr elde etmesini protesto ettikleri için gözaltına alındı. Organi'nin ticari faaliyetlerinin, Mısır ordusunun kontrol ettiği daha büyük ve şeffaf olmayan bir ekonomik sistemin parçası olduğu belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN