Navalny'nin ölüm haberi sonrası Avrupa yasta: Seni unutmayacağız onları da affetmeyeceğiz

Navalny'nin ölüm haberi sonrası Avrupa yasta: Seni unutmayacağız onları da affetmeyeceğiz

Hapisteki Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin gizemli bir şekilde ölmesi dünya genelinde büyük üzüntü ve tepkilere yol açtı. Avrupa'da büyük yankı uyandırdı. Avrupa'dan ilk tepki Fransa'dan gelirken ardı ardına tüm AB kurumları ve liderlerinden sert mesajlar geldi. Polonya Başbakanı Tusk, "Seni öldürenleri affetmeyeceğiz" diyerek Moskova'ya mesaj verdi.

Vladimir Putin'in en büyük rakibi Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin cezaevinde yaşamını yitirmesi, uluslararası camiada büyük yankı uyandırdı. NATO ve Avrupa Birliği başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından liderler ve kurumlar, bu trajik olay karşısında derin üzüntülerini ve sert tepkilerini dile getirdiler.

'RUSYA'NIN ONURUNU KURTARMAYA ÇALIŞTI'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, olayın tüm yönleriyle aydınlatılması gerektiğini belirtirken, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Navalny'nin demokrasi ve özgürlük değerleri için verdiği mücadeleye dikkat çekti.

1-009.jpg
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Navalny'nin ölümünü, Putin ve yönetiminin halkın muhalefetinden başka bir şeyden korkmadığının bir göstergesi olarak değerlendirdi. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Navalny'nin cesur bir adam olduğunu ve Rusya'nın onurunu kurtarmaya çalıştığını vurgulayarak, yaşananların tamamen Putin'in sorumluluğunda olduğunu belirtti.

2-002.jpg
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen - AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell

'ONLARI AFFETMEYECEĞİZ'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'da özgür düşüncenin nasıl cezalandırıldığına dair sert bir eleştiri yöneltirken, Polonya Başbakanı Donald Tusk, Navalny'nin ölümünün affedilemeyeceğini ifade etti. Tusk sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Seni unutmayacağız, onları da affetmeyeceğiz" dedi.

3.jpg
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Navalny'nin cesareti nedeniyle öldürüldüğünü savundu ve kendisiyle Berlin'de tanıştığı dönemi anlattı. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Navalny'nin özgür ve demokratik bir Rusya'nın sembolü olduğunu belirtti.

4.jpg
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock

'NAVALNY'NİN CESARETİNİ SELAMLIYORUZ'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Putin'in insan hayatını hiçe saydığını ve her şeyini kaybetmesi gerektiğini vurguladı.

5.jpg
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Navalny'nin Rus demokrasisi için gösterdiği olağanüstü cesareti selamlarken, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Navalny'nin baskı sistemine karşı direnişinin bedelini hayatıyla ödediğini ifade etti.

ris.jpg
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne

'VAHŞİCE KATLEDİLDİ'

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Navalny'nin ölümünün Rus rejiminin acımasızlığını bir kez daha gözler önüne serdiğini belirttiler.

6.jpg
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte

Belçika Başbakanı Aleksander de Croo, Navalniy'nin trajik ölümünün, Ukrayna'ya desteklerinin devam edeceğinin altını çizdi.

Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Navalniy'nin Kremlin tarafından vahşice katledildiğini ifade ederken, Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Lipavski, Rusya'nın vahşi bir devlete dönüştüğünü belirtti.

8.jpg
Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics ve Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Lipavski

AVRUPA KURUMLARINDAN TEPKİLER

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Theodoros Rousopoulos ve BM İşkence Özel Raportörü Alice Edwards, Rus devletinin Navalny'nin ölümünden sorumlu olduğunu ve bu durumun hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve insan hakları için kara bir gün olduğunu vurguladılar.

Bu geniş çaplı uluslararası tepkiler, Navalny'nin ölümünün sadece Rusya için değil, dünya genelinde demokrasi ve insan hakları konularında önemli bir dönüm noktası olduğunu gösteriyor. Liderlerin ve kurumların ifadeleri, Rusya'nın insan hakları ihlallerine ve hukukun üstünlüğünün ihlaline karşı küresel bir dayanışma ve mücadele çağrısında bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN