Netanyahu bölgede huzur istemiyor: Binlerce İsrailliye silahlanma izni

Netanyahu bölgede huzur istemiyor: Binlerce İsrailliye silahlanma izni

Son günlerde tekrardan alevlenen İsrail ve Filistin arasındaki gerilimde şiddet sürerken, İsrail lideri, bölgedeki krizi derinleştirebilecek planı duyurdu. Başbakan Netanyahu, binlerce İsraillinin silahlandırılmasının kolaylaştırılmasına yönelik bazı adımlar atacaklarını belirtti. Ancak analistler, bu hamlenin bölgedeki şiddeti daha da artırabileceği konusunda uyarıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yedi İsraillinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası gerçekleştirdiği kabine toplantısında, İsraillilerin silahlandırılmasının kolaylaştırılmasına yönelik bazı adımlar atacaklarını söyledi.

Hafta sonu gerçekleşen silahlı çatışmalar, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria şehri Cenin'de dokuz Filistinliyi öldüren bir baskınını ve İsrail ile Gazze arasında karşılıklı ateş açmasını takip ederken, İsrail güçleri bu ay 32 Filistinliyi öldürdü.

‘İSRAİL YERLEŞİMLERİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ’

Netanyahu, İsrail vatandaşları için silah ruhsatı verme sürecini hızlandırma ve "yasadışı silahları" toplama çabalarını hızlandırma sözü verdi. Başbakanlık ofisinden daha sonra yapılan açıklamada, son saldırıyı gerçekleştiren Filistinlilere yönelik sosyal güvenlik yardımlarının da iptal edileceğini söyledi.

Ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria'daki yasadışı İsrail yerleşimlerini "güçlendirmek" için yeni adımlar vaat etti. Ordu sözcüsü ise, takviye için işgal altındaki Batı Şeria'ya ek bir tabur gönderildiğini söyledi.

‘ŞİDDETİ TIRMANDIRABİLİR’

Katar merkezli medya kuruluşu El Cezire'den Marwan Bishara, İsrail'de sivilleri silahlandırmanın şiddeti daha da tırmandırabileceğini söyleyerek "Kudüs ve Batı Şeria'da zaten silahlı olan insanları daha fazla silahlandırmaya çalışıyorlar. Daha fazla şiddet ve daha fazla acı, yalnızca İsrail'deki ve potansiyel olarak Filistin'deki aşırılıkçı grupların işine yarayacak" dedi.

‘AŞIRI SAĞCI BAKANLAR BASTIRIYOR’

İsrail'deki analistler, Netanyahu'nun Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de dahil olmak üzere kabinesindeki aşırılık yanlılarının baskısı altında olduğunu söyledi. Daha fazla silah izni için bastıran Ben-Gvir, geçtiğimiz gün "teröristlere" karşı idam cezası için de baskı yapacağını söyledi.

İsrail merkezli Haaretz gazetesinin yazarlarından Akiva Eldar, "Itamar Ben-Gvir ateş saçan bir adam olarak biliniyor ve şimdi Netanyahu ona bir kap dolusu petrol veriyor. Korkarım Netanyahu'nun eli kolu bağlı” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN