Heyecanlandıran keşif: Ormanın içinde tam 417 şehir!

Heyecanlandıran keşif: Ormanın içinde tam 417 şehir!

Guatemala’da ormanlık bir arazide, geçmişi M.Ö. 1000 yıllarına kadar dayanan 417 tane Antik Maya şehri keşfetti. Bu keşfin Mısır piramitleri kadar etkili bir tarihi keşif haline gelebileceğini söyleniyor.

ABD-Guatemala ortak arkeolojik araştırmasından araştırmacı kişiler, Washington Post'a vermiş olduğu bir röportajda, 177 kilometrelik "otoyollar" ile birbirine bağlanmış olan yaklaşık şekilde 3 bin yıl öncesine dayanan 417 şehir keşfettiklerini duyurdu. Keşfedilen bu şehir, Maya Uygarlığı için soru işaretlerine sebep oldu.

Washington Post'un açıklamasına göre; bir yol ve şehir ağı, hidrolik sistemler ve tarımsal altyapı keşfi, Orta Amerika'da yaşayan toplulukların artık düşünülenden daha gelişmiş olduğunu gösteriyor.

ÖNEMLİ BİR KEŞİF

NTV'nin derlemiş olduğu habere göre; yoğun bir orman örtüsü altında binlerce yıldır gizlenen yapıların gelişmiş bir radar teknolojisiyle ortaya çıkarılıp haritalandırıldığı belirtilirken ortaya çıkarılan bulguların, Amerika kıtasının tarihi hakkındaki bilinenleri değiştirebilecek nitelikte olduğu ifade edildi.

Belgeye göre bu bulgular “sosyo-ekonomik örgütlenme ve siyasi gücü” yansıtıyor.

Ekip, ABD ve Guatemala'dan bilim insanlarıyla birlikte 2015'ten beri Orta Amerika'daki bölgenin haritasını çıkarıyor ve antik bitki örtüsü gibi en küçük ayrıntıları ortaya çıkarmak için arkeolojik lazer haritalamada önemli bir teknik olan lidar teknolojisini kullanıyor.

Araştırmaya göre bu teknoloji, bilim insanlarının eski barajları, rezervuarları, piramitleri, platformları, yol ağlarını ve hatta top kortlarını görmelerini sağladı.

Guatemala Şehri'ndeki San Carlos Üniversitesi'nde arkeolog ve makalenin ortak yazarı olan Enrique Hernandez, Post'a proje üzerinde daha fazla çalışma yapıldığında Mısır piramitleri kadar etkili bir tarihi keşif haline gelebileceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN