Orta Asya Zirvesi tamamlandı: Çin’in bölgede nüfuzu artıyor

Orta Asya Zirvesi tamamlandı: Çin’in bölgede nüfuzu artıyor

Son dönemde küresel ölçekte diplomatik hamleleriyle öne çıkan Çin’in Xi’an kentinde Çin-Orta Asya Zirvesi gerçekleştirildi. Toplantıyı "dönüm noktası” olarak değerlendiren Çin lideri Xi Jinping, bağları güçlendirmenin "stratejik bir seçim" olduğunu belirtti.

Çin’in Xi’an kentinde düzenlenen Çin-Orta Asya Zirvesi’nin sonuç bildirgesi kabul edildi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çin’in iş birliğini ve Orta Asya ülkelerinin kalkınmasını güçlendirmek için 3,8 milyar dolar mali destekte bulunacağını duyurdu.

RUSYA’NIN YERİNİ ALMAYA ÇALIŞIYOR

Dünyanın en büyük ikinci enerji tüketicisi olan Çin, Orta Asya'daki doğal gaz rezervlerini kullanmak için milyarlarca dolar yatırım yaparken, Çin'i Avrupa'ya bağlayan demiryolu bağlantıları bölgeden geçiyor.

Zirve aynı zamanda, Çin, Orta Asya ülkelerinin tarihsel ortağı Rusya'nın yerini almaya çalışırken ve Çin lideri nüfuzunu sınırlarının çok ötesine genişletmeyi planlayan küresel bir devlet adamı olarak konumlandırırken gerçekleştirildi.

ORTA ASYA’DA ENERJİ YATIRIMLARI

Resmi karşılama töreni ile başlayan Çin-Orta Asya Zirvesi’nin bugün ana oturumu düzenlendi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Uluslararası Konferanslar Merkezi’ne gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’u karşıladı.

ic.jpg

Açılış konuşmasını yapan Xi Jinping, ülkesinin Orta Asya’nın kalkınmasına ilişkin planını açıkladı. Çin’in 5 Orta Asya ülkesi ile kalkınma stratejilerini birleştirmeye hazır olduğuna işaret eden Xi, “Etnik çatışmalar, dini mücadeleler ve kültürel bölünmeler Orta Asya’nın ana gündemi değil. Orta Asya halklarının arayışı birlik, hoşgörü ve uyum. Hiç kimsenin anlaşmazlık ve çatışma çıkarmaya, bundan siyasi çıkarlar elde etmeye hakkı yok” ifadelerini kullandı.

‘DIŞ GÜÇLER MÜDAHALE EDEMEZ’

Çin’in Orta Asya ülkeleriyle turistik tren seferlerini başlatmayı planladığını aktaran Jinping, Orta Asya devletleri ile tüm gümrük noktalarında tarım ürünlerinin gümrük işlemlerinden hızlı geçmesi için kanal oluşturmaya çalışacaklarını ifade etti. Çin lideri, Orta Asya ülkelerinin egemenliğinin, güvenliğinin, bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunması, Orta Asya halklarının bağımsız olarak seçtiği kalkınma yoluna saygı gösterilmesi, Orta Asya bölgesinin barış, uyum ve huzur için harcadığı çabaların desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Taraflar arasında güvenlik alanındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Xi, “Dış güçlerin bölge ülkelerinin iç işlerine müdahale etmesine ve renkli devrimler sahneye koymasına şiddetle karşı çıkacağız” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN