Pentagon'dan Rusya-Ukrayna savaşı değerlendirmesi

Pentagon'dan Rusya-Ukrayna savaşı değerlendirmesi

"Pentagon Arkaplan Telekonferansı"nda Rusya-Ukrayna savaşı değerlendirildi. Rusya-Ukrayna savaşının ana gündem olduğu telekonferans toplantısında önemli gündemler görüşüldü. Ukrayna'nın daha önce Kiev'e doğru ilerleyen 40 millik bir Rus konvoyunu doğrudan saldırılarla durdurduğunu belirtti.

KARAR HABER MERKEZİ

Rusya, Kiev'e ilerlemeye devam ederken, Ukrayna birliklerinin direnişi de devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşı 19'uncu gününde "Pentagon Arkaplan Telekonferansı" gerçekleşti.

Toplantıda, Ukrayna hala Rusya ile savaşmak için mevcut insansız hava araçlarının "önemli bir çoğunluğuna" sahip olduğu belirtildi. Ukrayna'nın Rus güçlerine karşı insansız hava araçları kullanmakta "etkili" olduğuna yer verildi.

ABD, Rusya'nın sınırdan sadece 15 mil uzaklıktaki Yavoriv askeri üssüne seyir füzesi saldırısından sonra Polonya'daki 5 binden fazla asker için kuvvet duruşunu değiştirmediği kaydedilen toplantıda, Rusya'nın havadan fırlatılan seyir füzesi saldırısı 35 kişiyi öldürdüğü belirtildi. Polonya sınırına yakın Ukrayna'nın Yavoriv askeri eğitim sahasına Rus uzun menzilli seyir füzesi saldırıları ABD askeri yardımlarıyla etkilenemeyeceği açıklandı.

ABD ordusunun, Rusya'nın işgalinden hemen öncesine kadar Yavoriv'de 100'den fazla Florida Ulusal Muhafız askerine sahip olduğu kaydedildi.

Toplantıdan öne çıkan diğer başlıklar şöyle oldu:

* Rusya'nın, işgalden yaklaşık 3 hafta sonra ve 900'den fazla füze fırlatılmasına rağmen Ukrayna üzerinde hava üstünlüğü elde etmiyor. Hava sahasındaki hareketlenme "kelimenin tam anlamıyla saatten saate” değişiyor.

* Ukrayna'nın güvenlik yardımlarıyla ilgili listesine girilmeyecek. Ukrayna'nın ABD'nin sağlamasını istediği iki şey: Gelişmiş hava savunması, Sovyet dönemi MIG-29

* Rusya, Putin'in sınırda dizili askerlerinin yüzde 100'unu Ukrayna'ya konuşlandırdı. Rusya, 24 Şubat işgalinden önce Ukrayna sınırına 190.000 asker konuşlandırdı ve hepsi şuan Ukrayna içinde

* Rusya'nın, bazı durumlarda Ukrayna'da yeni taarruzlar için güçlerini yeniden gruplandırmaya çalıştığı ancak Rus ilerlemelerinin çoğunun "kararlı" Ukrayna direnişiyle durdurulduğu ifade edildi.

* Rusya, Kharkiv ve Mariupol gibi büyük Ukrayna şehirlerine yönelik saldırıları kuşatmak için bir "kuşatma zihniyeti" kullanmaya devam ettiği vurgulandı.

* Rusya, dün Ukrayna'nın Yavoriv askeri üssüne düzenlediği saldırıda Karadeniz'den ateş açmadığı kaydedildi.

* Ukrayna birlikleri, Rusya ordusunun yeniden cephane ve stok tedarik etmesini "engellemek ve önlemek" için başarılı bir şekilde çalıştığı belirtildi. Ukrayna'nın daha önce Kiev'e doğru ilerleyen 40 millik bir Rus konvoyunu doğrudan saldırılarla durdurdu.

* Rusya'nın, Putin'in Ukrayna'daki savaşına katılmak için "yabancı savaşçıların reklamını yaptığının üzerinde duruldu. Rusya'nın yedek kuvvetlerinin Ukrayna sınırında konuşlanmış olan 190.000 askerin ötesinde savaşa sevk ettiğine dair hiçbir işaret olmadığı kaydedildi.

* Rusya'nın, Ukrayna işgali için sonbahardan bu yana sınırda dizilmiş stoklardan mühimmat tedarik ettiği belirtildi.

* ABD'nin, Beyaz Saray'ın geçen ay açıkladığı 350 milyon dolarlık indirim paketinin bir parçası olarak hafta sonu Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım gönderdiği vurgulandı. Başkan Biden ayrıca ABD'nin Ukrayna'ya yapacağı ek 200 milyon dolarlık askeri yardımı onayladığı açıklandı.

* ABD, ülkenin en büyük iki şehri olan Kiev ve Harkov dışındaki ilerlemelere karşı sert direniş de dahil olmak üzere, Ukrayna'daki Rus askeri ilerlemelerinin "neredeyse tamamının" duraksadığını değerlendiriyor

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN