Peru'da seçim gerginliği: Fujimori'den hile iddiası

Peru'da seçim gerginliği: Fujimori'den hile iddiası

Peru'daki seçimde kesin olmayan sonuçlara göre devlet başkanlığını kaybeden sağ parti adayı Fujimori destekçileri ile beraber seçimin hileli olduğunu öne sürerek yürüyüş gerçekleştirdi. Sol parti adayı Castillo'ya destek olmak isteyenler ise partilerinin genel merkezi önünde toplanarak kesin seçim sonucunun açıklanmasını istedi.

Peru'da ikinci tura kalan seçimlerde sağcı Popüler Güç Partisi adayı sağcı Keiko Fujimori ile sosyalist Özgür Peru Partisi adayı Pedro Castillo yarıştı. Kesin olmayan sonuçlara göre ise seçimi Castillo'nun önde tamamlaması sağ parti taraftarlarınca protesto edildi.

Peru basınındaki çıkan habere göre, Popüler Güç Partisi adayı sağcı Keiko Fujimori'nin çağrısı üzerine başkent Lima'nın en büyük parklarından Campo de Marte meydanına yürüyenler seçim sonuçlarının şeffaf olmadığını öne sürerek tepki gösterdi.

3-002.jpg

Fujimori de destekçileriyle beraber yürüyüşe katıldı ve seçim sonuçlarının hileli olduğunu savundu.

Öte yandan sol parti yanlıları da Castillo'ya destek olmak amacıyla Özgür Peru Partisi genel merkezi önünde toplanarak kesin sonuçların bir an önce açıklanmasını talep etti.

Güvenlik güçleri, karşıt görüşlü parti gruplarının birbirileriyle karşılaşmaması için önlem aldı.

CASTİLLO: SEÇİMLER TARİHİ BİR FIRSAT

Castillo ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, devlet başkanlığı seçim sonuçlarına saygı gösterilmesini isteyerek, "6 Haziran seçimleri, Peru'nun demokratik istikrarını baltalayan ve ciddi bir kriz yaşayan kurumlara olan güveni yeniden kazanmak için tarihi bir fırsattır. Peru halkı bunu hak ediyor" ifadesini kullandı.

1-004.jpg

FUJİMORİ 200 BİN OYUN İPTAL EDİLMESİ İÇİN İTİRAZ ETTİ

Peru'da resmi sonuçlar henüz açıklanmamasına rağmen sağcı Fujimori, ülke genelinde 802 sandıkta yaklaşık 200 bin oyun iptal edilmesi için Peru Ulusal Seçim Jürisi'ne (JNE) itiraz etmişti.

FUJİMORİ DETSEKÇİLERİ DARBE ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde oy sayımında geriye düştüğü andan itibaren Fujimori’nin destekçileri tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, Castillo taraftarlarına militan yakıştırması yapılmış ve paylaşımlarda, "Bir grup teröristin demokrasiyi çalmasına izin vermeyeceğiz" ifadeleri kullanılarak, Peru ordusuna "düzen getirme" çağrısı yapılmıştı.

4.jpg

SEÇİMİ KAZANAN PERU'NUN İKİ YÜZÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNDE GÖREVE BAŞLAYACAK

Ulusal Seçim Süreçleri Ofisinin (ONPE) en son yayımladığı verilere göre, 11 Nisan'daki 1. turda en çok oy alan 2 adayın yarıştığı seçimin 2. turunda solcu Castillo, 8 milyon 804 bin 439 oy alarak yüzde 50,19 ile seçimden birinci çıkmıştı.

Oyların yüzde 100'ünün sayıldığı Peru'da kesin olmayan sonuçlara göre, sağcı Fujimori ise 8 milyon 735 bin 472 oy alarak yüzde 49,8 ile az farkla da olsa seçimi kaybetmişti.

Seçimin resmi sonuçlarının ne zaman açıklanacağı henüz netlik kazanmazken Castillo destekçileri zaferlerini ilan ederek kutlamalara başlamıştı.

Seçimi kazanan aday Peru'nun bağımsızlığının iki yüzüncü yıl dönümü olan 28 Temmuz'da, yeni hükümeti devralarak 2021-2026 dönemleri için görev yapacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN