Prigojin’in Wagner’i bitti, yerine geçecek isim belli oldu: Putin’in yeni adamı ‘gri saç’

Prigojin’in Wagner’i bitti, yerine geçecek isim belli oldu: Putin’in yeni adamı ‘gri saç’

Rusya lideri Putin yönetimine başkaldırmasının ardından Belarus’a gönderilen paralı askeri şirket Wagner’in patronu Prigojin’in yerine geçecek isim belli oldu. Rus medyasına göre, dünyanın birçok bölgesinde Rusya için askeri operasyonlar yapan Wagner’in başına ‘gri saç’ lakaplı Andrei Troshev geçecek.

24 Haziran’da Moskova yönetimine isyan edip başkente çıkarma yapan Wagner’in kurucusu ve patronu Yevgeny Prigojin’in yerine, Rusça ‘gri saç’ anlamına gelen ‘Sedoi’ lakaplı Andrei Troshev’in geçeceği bildirildi.

‘ESAD’A KATKI SAĞLIYOR’

Rusya merkezli Kommersant gazetesine göre Putin, Sedoi'nin Wagner'in gerçek komutanı olduğunu söyledi.

Wagner komutanlarından Troshev'in şirketin Suriye'deki operasyonlarında doğrudan görev aldığını aktaran gazete "Özellikle Deyr ez-Zor bölgesinde görev yapmıştır. Bu nedenle Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın savaş çabalarına önemli bir katkı sağlıyor ve dolayısıyla Suriye rejimini destekliyor ve ondan yararlanıyor" diye yazdı.

DEVLET MADALYALI ANDREI TROSHEV

Troshev, Wagner grubunun kurucu üyelerinden biri olarak bilinirken, Rus kaynaklara göre üst düzey komutan, 1962'de, Batı kaynaklarına göre ise 1953'te St. Petersburg'da doğdu.

Sovyetler Birliği'nin Afganistan'da süren on yıllık işgalinde de görev alan Troshev, pek çok çatışmada görev aldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da Kuzey Kafkasya'da Rus ordusunda savaştı. Ardından Rusya İçişleri Bakanlığı’nın acil müdahale özel kuvvetler birimi olan SOBR'da komutan olarak görev yaptı.

Troshev, Afganistan'daki hizmetinden dolayı iki kez "Kızıl Yıldız Nişanı" ile ödüllendirildi. 2016 yılında Suriye'nin Palmyra kentinde IŞİD militanlarına karşı düzenlenen operasyonlara da katılan Troshev, Rusya'nın en yüksek madalyası olan "Rusya Kahramanı" ödülüne layık görüldü.

d.jpg
Wagner lideri Prigojin, güçleriyle Rusya'dan çekiliyor

KRİZİN PATLAK VERDİĞİ YER: BAHMUT

Son olarak kanlı Ukrayna işgalinde Rusya adına kritik rol oynayan Wagner güçleri, Rus askeri yetkilileriyle savaş alanında kriz yaşadıktan sonra Bahmut kentini alıp bölgeden çekilmişti. Sonrasında Prigojin liderliğinde Moskova’ya yürüyen paralı askerler, başkente neredeyse 200 kilometre kala Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğunda geri çekilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN