Rus kayıpları Bahmut’un nüfusunu geçti

Rus kayıpları Bahmut’un nüfusunu geçti

Savaştan önce yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı Bahmut, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da eşi benzeri görülmemiş yoğunlukta bir kara savaşına sahne oluyor. ABD istihbaratı, Rusya’nın ‘prestij’ meselesi yaptığı kasabada 20 bin savaşçı kaybettiğini, 80 binden fazla savaşçısının da yaralandığını rapor etti.

ABD, Rusya’nın, aylardır ele geçirmeye çalıştığı Ukrayna’nın doğusundaki Bahmut kentinde, 20 bin savaşçı kaybettiğini iddia etti. Amerikan yönetimi, Bahmut’ta, 80 bin Rusya yanlısı savaşçının da yaralandığını öne sürdü. İstihbarat bilgilerine dayanan açıklamayı, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby yaptı. Kirby, ölenlerin yarısının da Rus paralı asker şirketi Wagner’e bağlı savaşçılar olduğunu iddia etti. Eğer istihbarat bilgileri doğruysa Rusya’nın kaybı, şehrin savaş öncesi 70 bin olan nüfusunu da aşan bir noktaya ulaştı. Gazetecilere Bahmut savaşı ile ilgili açıklama yapan Kirby, “Rusya’nın ağırlıkla Bahmut’u hedef alan saldırısı başarısız oldu. Ciddi ve stratejik bir kazanım elde edemediler” dedi.

Kirby, Rusya’nın burada 20 binin kayıp verdiğini 80 binin üzerinde de yaralı olduğunu söyledi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, Ukrayna kayıplarına ilişkin bilgi vermeyi, “onlar burada kurbanlar” diyerek tercih etmedi. Rus paralı asker şirketi Wagner, bu bölgede yoğunlaşan savaşta ön saflarda yer alıyor.

Wagner lideri Yevgeny Prigozhin, Bahmut’un ele geçirilmesi konusunda hem kendi itibarını hem de özel ordusunu tehlikeye attı. Yevgeny Prigozhin, aylar önce yaptığı bir açıklamayla kentin grubun kontrolünde olduğunu da iddia etmişti. Ancak Prigozhin kısa süre önce savaş yanlısı bir Rus blogger ile söyleşinde, Rusya Savunma Bakanlığı’nın mühimmat sağlamaması halinde birliklerini buradan çekebileceği tehdidini de dile getirmişti. Prigozhin bu yayında Rusya kamuoyuna devam eden savaşla ilgili doğru açıklamalar yapılmasını da istedi. Prigozhin daha önce de Rusya Savunma Bakanlığını hedef alan açıklamalar yapmıştı.

Ukrayna’nın doğusundaki küçük sanayi şehri dokuz aydan daha uzun bir zamandır Rus birliklerinin hedefinde. Askeri analistler, Bahmut’un çok az stratejik değeri olduğunu söylüyor. Ancak şehir, iki taraf için de sembolik bir önem kazanmış durumda. Kiev, şehrin küçük bir bölümünü kontrol altında tutuyor. Ukraynalı yetkililer buradaki savaşı, Rus birliklerine olabildiğince fazla kayıp verdirmek amacıyla da devam ettirdiklerini söylüyor. Bahmut’un Rusya tarafından ele geçirilmesi, Donbas bölgesinin tamamının kontrol edilmesi hedefine yaklaşılması anlamına geliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN