Rus ordusundan Putin müttefikine karşı hamle: ‘Prigojin’in ordusu’ tarihe karışabilir

Rus ordusundan Putin müttefikine karşı hamle: ‘Prigojin’in ordusu’ tarihe karışabilir

Rus yetkililer, kanlı Ukrayna işgalinde kritik rol oynayan ve Putin’e yakın isimlerden Yevgeny Prigojin tarafından kurulan özel askeri şirket Wagner’e yönelik olduğu düşünülen sürpriz bir hamle yaparak gönüllü savaşçıların orduyla sözleşme imzalamasına imkan verdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun gönüllü savaşçıların sözleşmeli askeri personel olarak yasal statü kazanıp Rus ordusunda yer alması için karar imzaladığı bildirildi. Hamlenin, son dönemde Rus yetkililerinin arasının bozulduğu paralı askeri şirket Wagner ve patronu Yevgeny Prigojin’e yönelik yapıldığı düşünülüyor.

UZMANLAR 'WAGNER'E KARŞI' DİYOR

İşgalde Rusya için önemli rol oynayan Wagner, son olarak savaşın aylardır kilitlendiği Bahmut kentini kontrol altına aldıktan sonra bölgeden çekilirken, maaşlı askerler çalıştırıyor. ‘Putin’in aşçısı’ olarak bilinen Wagner patronu ise, son günlerde Rus yetkililere karşı cepheden yaptığı tartışmalarla gündemden düşmüyor. Uzmanlar, gönüllülere ordu kapılarını açma hamlesinin, Wagner’e yapılan paralı askerlik başvurularını azaltma olduğu yönünde öngörüde bulunuyor.

Rus ordusuna sözleşmeli asker başvurusunun arttığını aktaran Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, sözleşmeli asker alma konusunda Moskova, Sivastopol, Altay, Başkurdistan Cumhuriyeti, İnguşetya, Karaçay-Çerkesya, Komi, Tuva, Çeçenistan, Astrahan, Voronej, Murmansk, Penza, Sahalin, Tümen ve Yahudi Özerk Bölgesi’nin en iyi bölgeler olduğunu aktardı.

KANLI SAVAŞA KATILANA DEVLETTEN TAM DESTEK

Karar ile ilgili detayları açıklayan Pankov, 1 Temmuz’a kadar gönüllü birliklerin Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceğini kaydetti. Pankov, “Bu, gönüllü oluşumlara gerekli yasal statüyü verecek, kapsamlı destek organizasyonu ve görevlerini yerine getirebilmeleri için ortak yaklaşımlar oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Kararın tüm gönüllülere sözleşmeli askeri personel olarak, Savunma Bakanlığı veya gönüllü birliklerle bireysel sözleşme yapma hakkı verdiğinin altını çizen Pankov, vatandaşların devletle yaptıkları sözleşmelerin her şeyden önce, devlet tarafından kendilerine ve aile üyelerine sağlanan sosyal koruma ve destek tedbirlerini genişleteceğini ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN