Rusya, Buça'daki katliama 'fotomontaj' dedi

Rusya, Buça'daki katliama 'fotomontaj' dedi

Ukrayna güçlerinin tekrar kontrolü ele aldığı Buça'da elleri bağlı şekilde öldürülen sivil görüntülerinin ortaya çıkması dünyayı ayağa kaldırdı. Savaş suçu işleyen Rusya, kan donduran görüntüleri 'fotomontaj' olarak nitelendirdi. Kremlin'den yapılan açıklamada ayrıca "Ukrayna ile müzakerelerin devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz" ifadeleri kaydedildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal girişiminde 40'ıncı güne girildi. Ukrayna güçlerinin tekrar kontrolü ele aldığı Buça'da elleri bağlı şekilde öldürülen sivil görüntülerinin ortaya çıkması ise dünyayı ayağa kaldırdı. Yaklaşık 300 sivilin öldürüldüğü kentte toplu mezarlar ortaya çıkarken, Batılı liderler savaş suçu soruşturması başlatılmasını istedi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kan donduran görüntülere ilişkin Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin, açıklamada Buça'daki görüntülere ilişkin herhangi bir suçlamayı kategorik olarak reddetti.

Buça'daki iddiaların şüpheyle karşılanması gerektiğiniz belirten Kremlin Sözcüsü Peskov, uluslararası liderleri acele karar vermemeye çağırdı. Kremlin Rus yetkililerin bazı videoların sahte olduğunu düşündüğünü belirtti.

Kremlin olayların ardından "Ukrayna ile müzakerelerin devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz, görüşmelerin etkisine yorum yapmayacağız" diye ekledi.

'ULUSLARASI GÜVENLİĞE DOĞRUDAN TEHDİT'

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Buça'ya yönelik haberleri 'provokasyon' olarak nitelendirdi ve Buça gibi provokasyonları uluslararası güvenliğe doğrudan tehdit olarak gördüğünü söyledi:

Geçen gün, Rus askeri personelinin varılan planlar ve anlaşmalar doğrultusunda oradan ayrılmasının ardından Kiev bölgesine bağlı Buça kentine başka bir sahte saldırı düzenlendi. Buça’daki durum bir sahte saldırı, kurgulanmış görüntüleri sosyal medyada Batı ve Ukrayna yaydı. Batı, Ukrayna’daki insani durum ile ilgili spekülasyon oluşturma girişiminde bulunuyor. Rusya Federasyonu bu girişimi barış ve güvenliğe tehdit oluşturan bir provokasyon olarak değerlendiriyor.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.

Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu bildirmişti. Venediktova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinin her karışında arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek bu çalışmalarda adli müfettişler, patlayıcı madde ve kinoloji uzmanları, adli tıp uzmanları, doktorlar ve kurtarma ekiplerinin de yer aldığını kaydetmişti.

Kiev yakınlarındaki kurtarılan yerleşim alanlarında 410 sivilin cesedinin bulunduğunu kaydeden Venediktova, "Kiev bölgesinin kurtarılmış topraklarında, Rusya'nın acımasız savaş suçlarının çok önemli kanıtları var. Burası, bizim topraklarımızda onu organize edenleri cezalandırmak için belgelenmesi gereken bir cehennemdir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Venediktova, olayın tanıkları ve mağdurlarının tespitine yönelik çalışmaların yanı sıra bu facianın foto ve video kanıtlarının toplanmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü vurgulamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN