Rusya-Ukrayna savaşında 34'üncü gün! Irpin Rus güçlerinden tamamen temizlendi

Rusya-Ukrayna savaşında 34'üncü gün! Irpin Rus güçlerinden tamamen temizlendi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalinde 34'üncü güne girildi. Ateşkes görüşmeleri devam etse de Rusya Ukrayna'nın dört bir yanını bombalamaya devam ediyor. Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların sertleştirilmesi gerektiğini bir kez daha söyledi. Kiev yakınındaki Irpin kentinde de kontrolün Ukrayna güçlerine geçtiği belirtildi. Bugün gözler İstanbul'da yapılacak Ukrayna-Rusya heyetleri arasındaki müzakerelerde. İşte sıcak bölgeden dakika dakika son gelişmeler...

Rus ordusunun şiddetli saldırılarına maruz kalan Ukrayna'da 34 gündür insanlık dramı yaşanıyor. Ancak Askeri olarak zayıflayan Rus güçlerinin bazı bölgelerde güç kaybettiği haberleri geliyor.

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Irpin'in Belediye başkanı kent kontrolünün tamamen Ukrayna güçlerine geçtiğini duyurdu. Belediye başkanı Irpin'e yönelik saldırıların süreceğini ancak kenti savunmaya devam edeceklerini açıkladı.

"KİMYASAL SİLAH KULLANMASINI MI BEKLEMELİYİZ?"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların sertleştirilmesi ve amacına uygun işlemesi gerektiğini belirtti.

Rusya'ya yönelik pasif yaptırımları kabul etmeyeceklerini vurgulayan Zelenskiy, şunları söyledi:

"Önleyici yaptırım paketi uygulanmadı ve tam ölçekli savaş başladı. Şimdi kimyasal silah kullanacağı takdirde Rusya'ya yaptırımların sıkılaştırılacağı, örneğin Rus petrolünün Avrupa'ya arzına ambargo uygulanacağı konusunda bazı çevrelerden imalar yapılıyor. Söylenecek kelime bulamıyorum. Durum ne hale geldi. Biz canlı insanlar Rusya'nın kimyasal silah kullanmasını beklemeliyiz, öyle mi?'

RUSYA-UKRAYNA HEYETİ İSTANBUL'DA

Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkes müzakereleri İstanbul'a taşınıyor. İki ülke heyetleri görüşmelere bugün başlayacak. Müzakereler yarın da devam edecek. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da heyetlerle bir araya gelecek.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler:

29 Mart 2022 Salı

15.20- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakere görüşmesinin ardından "En önemli ilerleme bugün kaydedildi" şeklinde konuştu.

15.00 İstanbul'da gerçekleşen toplantı sonrası Rusya Savunma Bakanlığı'ndan kritik bir açıklama geldi. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernigiv'de askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini açıkladı.

14.30- Rusya ve Ukrayna heyetleri, toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Ukrayna, garantörlüğünü istediği ülkeler arasında Türkiye'nin de olduğunu vurgularken Rusya, "Böyle devam ederse barış daha hızlı gelecek" açıklamasında bulundu.

10.30- Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da yapılacak müzakere görüşmelerinin ilk toplantısına başlandı.

08.05 Japonya, Ukrayna'ya açtığı savaş nedeniyle Rusya'ya yönelik lüks araç ihracatına yasak getirdi. Başbakan Kişida Fumio kabinesi, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlarını genişletti. Uygulama 5 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek. Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Hagiuda Koiçi, konuya ilişkin "Sert yaptırımların uygulanması için G-7 ülkeleriyle dayanışmamızı sürdüreceğiz." dedi.

02.16 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların sertleştirilmesi ve amacına uygun işlemesi gerektiğini belirterek, "Yaptırımlar zayıf kalırsa veya yetersiz olursa Rusya yönetimi şu anda yaptıklarının daha fazlasını yapabilecekleri konusunda tehlikeli bir yanılsamaya düşer ve bunu binlerce Ukraynalı canlarıyla öder" dedi.

01.05 Ukrayna Özel İletişim ve Bilgi koruma Devlet Hizmetleri (Ssscip) devlete ait telekom şirketi Ukrtelecom'un, Rusya'nın siber saldırısına maruz kaldığını duyurdu. Ssscip, paylaştığı Twitter mesajında, şirketin bilgisayar altyapısının saldırıya uğradığını ve bu saldırının etkisiz hale getirildiğini belirtti.

01.00 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul'da yapılacak toplantısında asgari taleplerinin insani sorunların çözümü, azami taleplerinin ise ateşkes ve bunun için sürdürülebilir anlaşmanın sağlanması olacağını bildirdi.

00.15 - Rus ordusunun Ukrayna'nın Rivne bölgesindeki bir petrol deposunu füzelerle vurduğu bildirildi.

Rivne Valisi Vitaliy Koval, yaptığı açıklamada, "Düşman yine Rivne bölgesine füze saldırısı düzenledi. Yine petrol deposu vuruldu. Devlet Acil Servisi ve kimya laboratuvarı ekipleri olay yerinde." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN