Rusya Ukrayna'nın Kazakistan eski büyükelçisini gıyaben tutukladı

Rusya Ukrayna'nın Kazakistan eski büyükelçisini gıyaben tutukladı

Rusya Mahkemesi Ukrayna'nın Kazakistan eski Büyükelçisi Petro Vrublevskyi'nin Rus askerlerinin öldürülmesine ilişkin yorumları nedeniyle gıyaben tutuklanmasına karar verdi. Vrublevskyi 2022 yılında söylediği sözlerden dolayı özür dilemiş Zelenskiy ise onu görevinden almıştı.

Rusya'nın devlete ait haber ajansı TASS'ın bildirdiğine göre, Moskova mahkemesi, Ukrayna'nın Kazakistan eski Büyükelçisi Petro Vrublevskyi'nin Rus askerlerinin öldürülmesine ilişkin yorumları nedeniyle gıyaben tutuklanmasına karar verdi.

Ağustos 2022'de bir Kazak blog yazarıyla Rusya'nın savaşı hakkında konuşan Vrublevskyi, "Mümkün olduğunca çoğunu öldürmeye çalışıyoruz. Şimdi ne kadar çok Rus öldürürsek, çocuklarımız da o kadar azını öldürmek zorunda kalacak" ifadesini kullanmıştı.

ZELENSKİY GÖREVDEN ALMIŞTI

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı büyükelçiyi çağırırken, Vrublevskyi bu yorumu "ağır bir duygusal durumda" yaptığını söyleyerek sözleri için özür dilemişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ise Ekim 2022'de onu görevden almıştı.

TASS'ın haberine göre, Rus yetkililer eski büyükelçinin yorumlarına ilişkin ceza davası açtı ve Vrublevskyi'yi federal ve uluslararası arananlar listesine koydu. Rusya'nın mali izleme servisi Rosfinmonitoring, Vrublevskyi'yi teröristler ve aşırılık yanlıları listesine dahil etti.

Rusya, Ukrayna'nın geniş çaplı işgalini başlattığından bu yana aralarında askeri istihbarat şefi Kyrylo Budanov veya eski Cumhurbaşkanlığı Ofisi danışmanı Oleksiy Arestovych'in de bulunduğu mevcut ve eski Ukraynalı yetkililere karşı 'düşmanca' yorum ve eylemler nedeniyle ceza davaları açtı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN