Rusya'da insan hakları savunucusu Oleg Orlov'a hapis cezası

Rusya'da insan hakları savunucusu Oleg Orlov'a hapis cezası

Rusya'da savaş karşıtı ifadeler kullandığı ileri sürülen insan hakları savunucusu Oleg Orlov, Rus Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmaktan suçlu bulunarak iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Orlov 2 Şubat'ta 'yabancı ajan' ilan edilmişti.

İnsan hakları savunucusu Oleg Orlov, uluslararası gözlemciler tarafından kınanan bir davada Rus Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmaktan suçlu bulunmasının ardından bugün Moskova mahkemesi tarafından iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Reuters’ta yer alan habere göre, Memorial İnsan Hakları Grubunun yirmi yılı aşkın süredir eşbaşkanlığını yapan 70 yaşındaki sivil aktivist ve tarihçi Orlov, 2 Şubat'ta 'yabancı ajan' ilan edilmişti.

Aleyhindeki dava, 2022'de yazdığı ve Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin yönetimindeki Rusya'nın faşizme sürüklendiğini söylediği bir makaleden kaynaklandı.
Geçtiğimiz yıl bölge mahkemesi tarafından ilk olarak 150 bin ruble (bin 628 dolar) para cezasına çarptırılmıştı ancak yeniden yargılama kararı verildi ve savcılar iki yıl 11 ay hapis cezası talep etmişti.

BM'DEN KARARA TEPKİ

BM'nin Rusya'daki insan hakları özel raportörü Mariana Katzarova, Orlov'un davasını "Rusya'daki insan hakları savunucularının sesini susturmaya yönelik planlı bir girişim" olarak nitelendirdi.

1989 yılında kurulan Memorial, Sovyet lideri Josef Stalin döneminden günümüze kadar insan hakları ihlallerini belgeledi ve bireysel mağdurları tespit edip onurlandırmaya odaklanarak ifade özgürlüğünü savundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN