Rusya'dan iltica tedbiri: Pasaportlara el konuluyor

Rusya'dan iltica tedbiri: Pasaportlara el konuluyor

Putin'in rejiminde yayılan iltica paranoyasının ardından Rusya'da güvenlik birimleri yurtdışı seyahatlerini engellemek için üst düzey yetkililerin ve devlet şirketi yöneticilerinin pasaportlarına el koymaya başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in rejiminde sızıntı ve iltica paranoyası yayılmaya başladı. Söz konusu sorunların üzerine Rusya'da Sovyet döneminden kalma seyahat kısıtlamalarını sıkılaştırdı. Bu çerçevede üst düzey yetkililerin pasaportlarına el konmaya başladı.

Oksijen'in Financial Times'dan derlediği habere göre yakın kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken, güvenlik görevlilerinin seyahat şartlarını sıkılaştırdığını ve bazı önde gelen isimlerle eski yetkililerden seyahat belgelerinin teslim edilmesini talep ettiğini söyledi. Artan baskı, Kremlin ve KGB'nin halefi FSB'nin, birçoğu Ukrayna'daki savaşa özel olarak karşı çıkan ve bunun yaşam tarzları üzerindeki etkisinden rahatsız olanların sadakati konusundaki derin şüphelerini yansıtıyor.

KISITLAMALAR SIKILAŞTIRILDI

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya'nın savaş bölgelerinde çalışan bazı kişilerin yurtdışı seyahatlerine yönelik kısıtlamaları sıkılaştırdığını doğruladı. Peskov "Bunun için daha katı kurallar var. Bazı yerlerde bunlar resmiyet kazanmış durumda, bazı yerlerde ise belirli çalışanlarla ilgili özel bir karara bağlı. Savaşın başlamasından bu yana bu konuya daha fazla dikkat ediliyor" ifadelerini kullandı.

Sovyet döneminden bu yana, orta düzey devlet sırlarına erişimi olan Rus yetkililerin pasaportlarını bakanlıklarında ve şirketlerinde işletilen bir kasaya bırakmaları gerekiyordu. Ancak eski yetkililere ve yöneticilere göre Rusya'nın güvenlik servisleri bu kuralları nadiren uyguluyordu.

İKİ SAATTEN FAZLA UZAĞA SEYAHAT YASAK

Bu durum 2014'te Kırım'ın işgalinden sonra değişti ve güvenlik birimleri ABD ya da İngiltere gibi ülkelere seyahat edilmemesi konusunda uyarılarda bulunmaya başladı. Geçen yıl Ukrayna'nın tamamen işgal edilmesinin ardından kısıtlamaların çok daha geniş kapsamlı olarak uygulandığını ve büyük ölçüde devlet kurumlarına yerleştirilmiş bireysel güvenlik görevlilerinin kaprislerine bağlı olduğunu söylediler.

Bu nedenle güvenlik önlemleri devlet kurumları arasında farklılık gösteriyor. Bazıları orta düzeydeki kişilerden bile yurtdışı seyahatlerinden kaçınmalarını isterken, diğerleri üst düzey yetkililere makul ölçülerde yurtdışına seyahat etmeleri için izin veriyor. Bu kişilerden biri, büyük bir devlet sanayi şirketindeki yöneticilerin resmi izin almadan Moskova'dan arabayla iki saatten fazla uzağa seyahat etmelerinin yasaklandığını söyledi.

YASAKLAR İZİNLERİ OLAN KİŞİLERİN ÖTESİNE GEÇTİ

Yakın kaynaklar, başka durumlarda FSB görevlilerinin daha önce devlet sırlarına erişimi olan eski yetkililerden pasaportlarını teslim etmelerini istediklerini, hatta bazılarının hiç erişimi olmadığını söyledi. Eski bir Rus merkez bankası yetkilisi olan Alexandra Prokopenko, pasaport kısıtlamalarının artık güvenlik izni olan kişilerin ötesine geçtiğini söyledi. Prokopenko "Şimdi bazı kişilere gelip lütfen kırmızı sivil pasaportlarınızı teslim edin, çünkü anavatan için hassas bilgilere erişiminiz var, bu yüzden hareketlerinizi kontrol etmek istiyoruz diyorlar" dedi.

Geçen yılki işgalin ardından merkez bankasından ayrılan Prokopenko şu anda Alman Dış İlişkiler Konseyi'nde misafir araştırmacı olarak görev yapıyor. Prokopenko son olarak konutla ilgili "Temel olarak herhangi bir bilgi gizli olarak kabul edilebilir, bu nedenle FSB görevlileri size hassas bilgilere sahip olduğunuzu söylemeye başlar. Nedir bu bilgi? Neden gizli ve buna kim karar veriyor? Kimse bilmiyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN