Savaş bölgesinde çalınan hayatlar: Rusya 20 bin Ukraynalı çocuğu kaçırdı

Savaş bölgesinde çalınan hayatlar: Rusya 20 bin Ukraynalı çocuğu kaçırdı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik amansız saldırılarının yarattığı insani dramın yeni bir yüzü daha ortaya çıktı: yaklaşık 20 bin masum çocuğun savaşın karanlık gölgesinden Rusya'ya zorla sürüklenmesi. Bu acı gerçek, Birleşmiş Milletler'in New York'taki kritik toplantısında, savaştan sağ kurtulmuş bir grup Ukraynalı çocuğun cesurca yapacağı konuşma ile dünya sahnesine taşınacak. Bu konuşma, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ukrayna'ya yapmayı planladığı askeri yardımın kaderini belirleyebilir.

SELMAN CÖMERT

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın üçüncü yılına girerken, yaklaşık 20 bin Ukraynalı çocuğun Rusya'ya zorla kaçırılması başlığı altında tekrar gündeme geldi. Savaştan kurtulan çocukların bulunduğu bir grubun, New York'ta gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler toplantısında konuşma yapacağı bildirildi. Ukrayna'ya yönelik askeri yardım paketinin Temsilciler Meclisi'nde kabul edilip edilmeyeceği tartışılırken, Ukraynalı savaş çocuklarının yapacağı konuşmanın bu oylamada etkili olması bekleniyor.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik başlattığı geniş çaplı savaş, Rus ordusunun 19 bin 500 Ukraynalı çocuğun ayrılıkçı bölgelere ve Rus topraklarına kaçırması özelinde gündeme oturdu. Savaştan kurtulan Ukraynalı bir grup çocuğun, Rus ordusu tarafından kaçırılma sırasında yaşadıklarını New York'taki BM toplantısında anlatacağı belirtildi. Ukraynalı çocukların yapacağı konuşmanın, Ukrayna'ya yapılacak ABD yardımına ilişkin oylamadan önce, Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde etkili olması amaçlandığı bildirildi.

'250-300 BİN ÇOCUK KAÇIRILDI'

Ukrayna kaynakları, kaçırılan çocuk sayısının 19 bin 500 olduğunu belirtirken, yardım kuruluşları bildirilmeyen vakalarla birlikte bu sayının 250 bin ila 300 bin arasında değiştiğini ileri sürüyor.

Ukraynalı çocukların sistematik olarak Rusya'ya ve Rus işgali altındaki Kırım gibi bölgelere kaçırılması gerekçe gösterilerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çocuk Haklarından Sorumlu Komiser Mariya Lvova-Belova hakkında, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama emri çıkarılmıştı.

1-005.jpg

'KİMLİKLERİ ELİNDEN ALINAN ÇOCUKLARIN KİTABI: ÇALINAN HAYATLAR'

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko'nun kardeşi Vladimir Klitschko ve Tatyana Kiel Eylül 2023'te, kaçırılan çocukların konu alındığı "Çalınan Hayatlar" isimli bir kitap yayınlamıştı. Konrad Adenauer Vakfı'nın internet sitesinde yer alan bir makaleye göre, kitapta; çocukların, gençlerin, ebeveynlerin ve diğer aile üyelerinin anlattıkları bir araya getirildi. Zorla evlat edinilen ve isimleri değiştirilerek "kimlikleri ellerinden alınan" çocukların artık izlerinin sürülemediği belirtilen kitapta, geri dönmeyi başaranların çoğunun travma geçirdiği anlatıldı.

Birçok kaçırma vakasında öğretmenlerin ya da okul müdürlerinin Rus işgalcilerle işbirliği yaptığı ileri sürülen kitapta, "Çocuklar genellikle yüzlerce kişi tarafından okullardan alınıyor ve otobüslere, trenlere ya da gemilere dağıtılıyor" ifadeleri yer aldı.

'KAMPLARDAKİ ÇOCUKLARIN BEYNİ ER YA DA GEÇ YIKANIR'

Konrad Vakfı'nın sitesinde yayınlanan makalede şu ifadelere yer verildi:
"Çocukların neredeyse tamamı Kırım'a kaçırıldı. Süreç hep benzer: Önce tatil kampına benzeyen bir kamp. Sonra bir ikincisi, bir üçüncüsü. Oradaki gündelik hayat da çalışma kamplarına benziyor. 'Kamplarda her çocuğun er ya da geç beyni yıkanır'. 'Çocuklar ailelerinden alınır alınmaz, onları yeniden eğitmek için girişimlerde bulunuluyor'. Sadece Rusça konuşmalarına izin veriliyor. Her sabah Rus marşını söylemek ve Rusça 'tarih dersleri' almak zorundalar. Onlara ailelerinin onları unuttuğu ve Rusya'da daha iyi durumda olacakları söyleniyor. Çocukların iradesini kırmak için tehdit ve şiddet kullanılıyor. Direnen gençler ağır şekilde cezalandırılıyor. Mahzenlerde tecrit ediliyorlar. İşkence ve zorla evlat edinme ile tehdit ediliyorlar. Çok azı akrabalarıyla temas kurmayı başarabiliyor."

'KAÇIRILAN ÇOCUKLAR ESKİ ÜLKELERİNE KARŞI SAVAŞACAKLAR'

Kitabın yazarı Klitschko, Rusya'nın Ukrayna'ya yalnızca işgal etmek için değil, doğum oranı düşük olan Rusya'nın geleceğini kurtarmak için de saldırdığını belirtti. "Safe Ukraine" adlı STK'da çalışan Katerina, "Bu çocuklar bir gün kendi eski yurttaşlarına karşı savaşacaklar" ifadelerini kullandı. Kampların çoğunda verilen askeri eğitimin de buna işaret ettiği vurgulandı. Makalede şu ifadeler yer aldı:

"Almanya'dan, Wladimir Klitschko'nun ikinci yayıncısı ve uzun süredir arkadaşı olan Tatjana Kiel, Ukraynalı çocukların kurtarılması için kampanya yürütüyor. Kiel ayrıca kaçırmaların sistematik olduğunu ve uzun zamandır planlandığını doğruluyor: Savaşın başlamasından birkaç ay sonra, 30 Mayıs 2022'de Vladimir Putin, Ukraynalı çocukların evlat edinme işlemlerinin 24 saate indirilmesine izin veren bir kararname imzaladı! Buna ek olarak, başkanlık kararnamesine göre çocuğun doğum tarihi, yeri ve adı değiştirilebilecek. Bunun amacı nedir? Ukraynalı ebeveynlerin çocuklarını bir daha bulmalarını imkansız hale getirmek."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN