Şairlerden Gazze için beş dilde şiir nöbeti

Şairlerden Gazze için beş dilde şiir nöbeti

İsrail’in Gazze’deki soykırımına edebiyat dünyasından da tepkiler yükseliyor. Birçok şairin yer aldığı ‘Gazze Şiir Nöbeti’ne, İstiklal Caddesi’nden geçen vatandaşlar da katıldı. İsrail’e katliamlarını durdurma çağrısı yapılan nöbette, Mahmud Derviş, Sezai Karakoç, Semih El-Kasım, Pablo Neruda, Ghayat El-Madhoun gibi şairlerin şiirleri beş dilde seslendirildi.

SALİHA SULTAN

İsrail’in Gazze’deki katliamlarına edebiyat dünyasından da tepkiler yükseliyor. İsrail’in Gazze’ye saldırılarını kınayan bir grup şair, tepkilerini şiir okuyarak dile getirdi. İstanbul Taksim’de ‘Gazze Şiir Nöbeti’ adlı sivil girişimde bir araya gelen şairler Filistin halkının maruz kaldığı katliama beş dilde okudukları şiirlerle dikkati çekerek, İsrail’e katliamlarını durdurma çağrısında bulundu. Mis Sokak’ta toplanan şairlere İstiklal Caddesi’nden geçen vatandaşlar da eşlik etti.

Nöbete, Hilmi Yavuz, Ömer Erdem, Cahit Koytak, Haydar Ergülen, Adem Turan gibi birçok şair de şiirleri ile destek verdi. ‘Gazze Şiir Nöbeti’nde Adnan Özer, Ali Günvar, Faysal Soysal, Hüseyin Karaca, Can Acer, Nur Alan gibi birçok şair kendi şiirlerinin yanı sıra, Mahmud Derviş, Sezai Karakoç, Semih El-Kasım, Pablo Neruda, Ghayat El-Madhoun gibi yeryüzündeki adaletsizliklere karşı dillere pelesenk olan dizeleriyle tanınan şairlerin şiirlerini de seslendirdi.

Türkçe, İngilizce, Farsça, İspanyolca ve Arapça okunan şiirlere sokaktan geçen vatandaşlar da eşlik etti. İstiklal Caddesi’nden geçen vatandaşlar da Sezai Karakoç’un şiirlerini Arapça, İngilizce, Farsça okuarak İsrail’e tepkisini dile getirdi. Seslendirilen şiirlere yerli yabancı birçok kişi de alkışlarla destek oldu.

Şairler nöbette şiir okumanın yanı sıra, kısa konuşmalar da yaptı. İsrail’in dünyanın gözleri önünde kadınları, çocukları ve sivilleri katlettiğine dikkati çeken Soysal, “Şairler, sanatçılar asla vicdanları tutsak alınabilecek insanlar değil. Her zaman zalime karşı kim olursa olsun mazlumdan yana olmuşlardır. Bugün bizler de Türkiye’nin şairleri olarak buradan Gazzelilere ses olmak istiyoruz” dedi.

Şair Özer ise “Ey millet merhaba, şiirden bir damla duyun hiç olmazsa. Bugünlerde bu tuhaf gösteriyi bu yüzden sergiliyoruz” ifadelerini kullandı. ‘Gazze Şiir Nöbeti’, İsrail’in Gazze’ye saldırıları durana kadar her cuma günü akşam saatlerinde Mis Sokak’ta devam edecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN