Ege Denizi'nde Santorini Adası çevresinde ocak sonunda başlayan sismik hareketlilik devam ederken, uzmanlar depremlerin sıklığında azalma olduğunu ancak riskin henüz geçmediğini belirtiyor. Yunan hükümeti, olası büyük bir deprem durumunda adadan tahliyeleri kolaylaştırmak için acil durum kaçış limanı inşa etmeye hazırlanıyor. Bilim insanları, volkanik patlama riskinin düşük olduğunu ifade etse de, bölgedeki sismik hareketlilik yakından izleniyor.
Ege Denizi'nde ocak ayının sonunda başlayan ve Santorini Adası ile çevresini etkileyen sismik hareketlilik devam ediyor. Yunan hükümetinin baş sismologu Costas Papazachos, depremlerin sıklığında son günlerde azalma gözlendiğini, ancak durumun tamamen normale dönüp dönmediğini söylemek için henüz erken olduğunu belirtti.
OLAĞANÜSTÜ HAL VE TAHLİYELER
Santorini ve yakınlarındaki Ios, Amorgos ve Anafi adalarında artan sismik hareketlilik nedeniyle olağanüstü hal ilan edilirken, binlerce kişi Yunanistan anakarasına tahliye edildi. Depremler nedeniyle bölgedeki okullar üç haftadır kapalı tutuluyor. Yetkililer, olası risklere karşı kurtarma ekipleri ve yedek jeneratörler kurarak güvenlik önlemlerini artırdı.
SANTORİNİ’DE YANARDAĞ TEHLİKESİ VAR MI?
Santorini, geçmişteki volkanik patlamalar sonucu oluşmuş bir ada olmasıyla biliniyor. Sismik hareketliliğin deniz altındaki magma hareketlerinden kaynaklandığı tahmin edilse de, bilim insanları şu an için doğrudan bir yanardağ patlaması beklenmediğini ifade ediyor. Baş sismolog Papazachos, “Hareketliliğin ana nedeni tektonik ve magmatik süreçlerin birleşimi. Ancak bu, magmanın yüzeye çıkacağı ve yeni bir volkanik patlamaya yol açacağı anlamına gelmez” dedi.
KAÇIŞ LİMANI KURULUYOR
Yunanistan hükümeti, bölgede büyük bir deprem olasılığına karşı Santorini’de acil durum kaçış limanı inşa etmeye hazırlanıyor. Yetkililer, afet senaryolarına yönelik çeşitli önlemler alırken, sismik hareketliliğin seyrini yakından takip etmeye devam ediyor.
BİLİM İNSANLARI: KESİN BİR TAHMİN İÇİN ERKEN
Papazachos, “Sadece sismografları değil, yer deformasyonunu, gaz emisyonlarını ve uydu verilerini de takip ediyoruz. Şu an için sismik aktivitenin gelecekte nasıl ilerleyeceğine dair kesin bir öngörümüz yok” diyerek, bölgedeki belirsizliğin sürdüğüne dikkat çekti.
Pazartesi günü bölgede 5.1 büyüklüğünde depremler kaydedilirken, bilim insanları önümüzdeki günlerde sarsıntıların devam edip etmeyeceğini yakından izleyeceklerini duyurdu.