Savaşmak istemeyen İki Rus tekneyle Alaska'ya geçerek sığınma talep etti

Savaşmak istemeyen İki Rus tekneyle Alaska'ya geçerek sığınma talep etti

Ukrayna'da devam eden savaş nedeniyle Putin tarafından ilan edilen kısmi seferberlikten dolayı Ruslar savaşmamak için ülkeden kaçmaya devam ediyor. Son olarak Rusya vatandaşı iki kişi, Rusya'dan ufak bir tekneyle Alaska toprağı olan St. Lawrence adasına geçtikten sonra ABD polisi tarafından gözaltına alındı.

ABD'li yetkililer, Rus vatandaşlarının adadaki Gambell köyünde bir sahile ulaştıklarını ve sığınma talep ettiklerini belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Departmanı, sığınma başvurularının işleme alındığını açıkladı.

BBC'nin haberine göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iki hafta önce ilan ettiği seferberlik sonrası silah altına alınmak istemeyen binlerce Rus kara yoluyla Kazakistan, Gürcistan ve Finlandiya gibi komşu ülkelere, ya da bulabildikleri uçaklarla Türkiye gibi ülkelere gidiyor. Ancak daha önce Alaska'ya giden olmamıştı.

Rus sığınmacıların ulaştığı Gambell köyü, St. Lawrence adasının kuzeybatısında bulunuyor ve Rusya'nın Sibirya'daki Çukotka bölgesine yaklaşık 56 km uzaklıkta. Bu, adanın mesafe olarak Rusya'ya Alaska'dan daha yakın olduğu anlamına geliyor.

480 KİLOMETRE YOL GİTTİLER

Yerel bir yetkili, sığınmacı Rusların, Rusya'nın Egvekinot kentinden yola çıktığını ve ufak bir tekneyle yaklaşık 480 km kat ettikten sonra Salı günü Alaska'nın St. Lawrence adasına ulaştıklarını belirtti. Alaska Valisi Mike Dunleavy, olayla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, bunun kendileri için "bir sürpriz" olduğunu söyledi; "Buranın yoğun bir göç rotası haline gelmesini beklemiyoruz, sanıyoruz ki bu münferit bir olay" diye konuştu.

'RUSLAR PUTİN'İN SAVAŞINA DAHİL OLMAK İSTEMİYOR'

Ancak Alaska Senatörü Dan Sullivan, federal yetkilileri "daha fazla sayıda Rus'un Bering Boğazı çevresindeki Alaska yerleşimlerine sığınması durumu için hazırlıklı olmaya" çağırdığını söyledi.

Sullivan, "Bu olay iki şeyi açığa çıkarıyor: Birincisi, Ruslar Putin'in Ukrayna'ya açtığı savaşta yer almak istemiyor, ikincisi de Alaska'nın Rusya'ya yakınlığı göz önünde bulundurulduğunda, eyaletimizin ABD'nin ulusal güvenliği için hayati önemde olduğunu gösteriyor" dedi.

700 BİN RUS ERKEK ÜLKEYİ TERK ETTİ

Forbes Rusya'nın, Kremlin'den bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Putin'in 21 Eylül'deki kısmi seferberlik çağrısından bu yana yaklaşık 700 bin Rus erkek ülkeyi terk etti.

Rus birliklerin son günlerde Ukrayna'da ağır kayıplar verdikleri ve Rusya'nın ilhak ettiği bölgelerdeki bazı yerleşimlerden çekilmek zorunda kaldıkları haberleri geliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN