Şifa Hastanesi direktörü zulmün son evresini anlattı

Şifa Hastanesi direktörü zulmün son evresini anlattı

İsrail ABD'nin hedef göstermesiyle Gazze'deki en büyük hastane olan El Şifa Hastanesi'ne tanklarla operasyon düzenledi. Hastanenin direktörü Salmiya, tıbbi kompleksin oksijeni ve suyunun tükendiğini, hastaların 'susuzluktan çığlık attığını' duyurarak zulmün geldiği noktaya dikkat çekti.

İsrail ordusu çarşamba günü Gazze'deki El Şifa Hastanesi'ne yönelik baskınını başlattığından beri, "Hamas silahları ve teçhizatı" bulduğu iddiasıyla çok sayıda fotoğraf ve video yayımladı. İsrailli yetkililer dün 'faal durumda bir tünel şaftı ve çok sayıda silah içeren bir araç' bulduklarını öne sürdü. İsrail ordusunun operasyona devam ettiği El Şifa Hastanesi'nde 'Hamas operasyonlarının tünel şaftı' olarak tanımladığı bir şey bulduğu iddiası, örgüt tarafından reddedildi. Filistinli militan grup, 'hastaneyi komuta ve kontrol merkezi olarak kullandığı' iddiasını yalanlayarak "mesnetsiz yalan" dedi.

1kapak-001.jpg

Tünel şaftı iddiasını "gülünç bir senaryo" olarak niteleyen Hamas açıklaması, bunun "İsrail'in Gazze'ye karşı savaşını meşrulaştırmak için yıllardır teşvik edilen sürekli kışkırtma ve aldatma kampanyasının parçası" olduğunu söyledi. "Bu, gelecekteki hesap verme sorumluluğundan ve hukuki takipten kaçmaya yönelik başarısız bir girişimdir" diye ekledi.

'DEFALARCA HASTANELERİ DENETLEYİN TALEBİNDE BULUNDUK'

Açıklamada "Düzmece kışkırtma söyleminin çürütülmesi amacıyla tüm kurum, kuruluş, uluslararası kuruluşlar ve ilgili taraflardan, tüm hastaneleri ziyaret edecek ve denetleyecek teknik ekipler oluşturulmasını defalarca talep ettik" hatırlatması yapıldı.

İsrailli yetkililerin bir diğer iddiası, Filistin direniş güçlerinin El Şifa Hastanesi'ni "silah depolamak ve İsrailli esirleri tutmak için bir saklanma yeri olarak kullandığı". Hamas'ın üst düzey yöneticilerinden Usame Hamdan ise "Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde bulunan silahların, Siyonist rejimin ordusu tarafından hastaneye sokulduğunu gösteren belge ve videolara ulaştık" dedi.

1kapak-002.jpg

Hamdan'a göre videolar, İsrail ordusu yetkililerinin 'hastane içindeki Direniş unsurlarından ele geçirdik' diyebilmesi için silahların hastaneye yemek kisvesi altında sokulduğunu gösteriyor.
Daha önce İsrail medyasında Şifa yakınında zemindeki bir çukurun görüntüleri yayımlanarak bunun "Hamas'ın yeraltı karargahının varlığına işaret ettiği" iddiasına yer verilmişti. Ancak daha sonra hastanenin bodrum katındaki havalandırmaya giden bir kanal olduğu ortaya çıkmıştı.

'SÜTE İHTİYAÇLARI VAR VE ÇOCUKLARA ONLARA SÜT YAPACAK SU YOK'

İddialar havada uçuşurken, Şifa Hastanesi Direktörü Muhammed Ebu Salmiya, tıbbi kompleksin oksijeni ve suyunun tükendiğini, hastaların "susuzluktan çığlık attığını" duyurdu.

650'den fazla yaralı hastanın, 45 böbrek hastasının, 35 prematür bebeğin 500 sağlık personelinin ve 5000 yerinden edilmiş kişinin bulunduğu El Şifa'daki koşulların "trajik" olduğunu söyleyen Ebu Salmiya, "Çocuklar açlıktan ölüyor; burada yerinden edilmiş çocukları kast ediyorum, çünkü süte ihtiyaçları var ve onlara süt yapacak su yok" dedi. Bir böbrek hastasının hayatını kaybettiğini, diğer dört kişinin de kritik durumlar ve günlerce diyalize girememeleri nedeniyle ölümün eşiğinde olduğunu belirtti.

İsrail birliklerinin El Şifa'nın ana su hattını havaya uçurduğunu aktaran Ebu Salmiya, "Keskin nişancı operasyonları devam ediyor, kimse bir binadan diğerine geçemiyor ve meslektaşlarımızla iletişimimiz koptu" dedi. Hastane direktörü, İsrail tanklarının hastaneyi kuşattığını, tepelerinde insansız hava araçlarının vızıldadığını, İsrail askerlerinin hala içeride dolaşıp arama yaptığını aktardı.

1kapak-003.jpg

Hastanede mahsur kalan Khader isimli gazeteci, BBC'den Rushdi Abu Alouf'a, telefonda, İsrail birliklerinin "her yerde olduğunu, her yöne ateş ettiğini" dile getirdi. Dün sabah İsrail birliklerinin "tüm bölümlere baskın düzenleyerek binanın duvarının güney kısmını ve düzinelerce arabayı yok ettiğini, zırhlı buldozerlerin getirildiğini" paylaşan Khader'in daha sonra telefon hattı kesildi.

BM: İSRAİL, İDDİALARI ARAŞTIRMAK İÇİN GAZZE'YE ERİŞİM İZNİ VERMELİ

CNN'den Beck Anderson'a konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail'i, Şifa Hastanesi ile ilgili birbiriyle çelişen iddiaları araştırmak üzere ekibine Gazze'ye erişim izni vermeye çağırdı. İsrail ordusunun Hamas'ın hastanede silah sakladığı yönündeki iddiaları sorulduğunda, Türk, "Bu konuda taraflardan birine veya diğerine güvenemeyiz. Farklı anlatılardan ötürü durumun bağımsız bir uluslararası soruşturmaya ihtiyacı var" dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri şöyle konuştu: "İsrail'in Gazze'yi toplu olarak cezalandırdığını, tıbbi ihtiyaçları, gıdayı, elektriği, suyu kestiğini görmemiz uluslararası insani hukuk açısından çok ciddi bir meseledir. Aslında biz bunu bir suç olarak görüyoruz, tıpkı Hamas'ın rehin alarak ve sivilleri öldürerek suç teşkil eden bir davranışta bulunması gibi. Yani aslında hepimizin incelemesi gereken konular var, çünkü bunlar çok ciddi. Ve cevap gerektiriyorlar. Ve hesap verebilirlik gerektiriyorlar."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN