ABD, Arakan olaylarını 'soykırım' olarak tanıdı

ABD, Arakan olaylarını 'soykırım' olarak tanıdı

Mynmar'ın Rohingya bölgesinde ordu, 2016 yılında yüzbinlerce sivili tehcir ettirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Myanmar'daki olayları 'soykırım' olarak tanıdıklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçları "soykırım" olarak tanıdıklarını açıkladı.

Blinken, Washington'da bulunan Holokost Müzesi'nde Arakan'da Myanmar ordusunun Müslümanlara karşı işlediği suçlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

SOYKIRIM OLARAK TANIMLADIK

ABD'nin şu ana kadar Holokost'un yanı sıra 7 olayı daha soykırım olarak tanıdığını belirten Blinken, "Bugün ise Myanmar ordusunun Arakanlılara karşı işlediği soykırımı ve insanlığa karşı suçları da 8'inci soykırım olarak tanımladı." diye konuştu.

Blinken, bu karara, geniş çaplı uluslararası örgüt ve sivil toplumun belge ve değerlendirmelerinin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığının hazırladığı kapsamlı değerlendirmedeki yasal analizine dayanarak vardıklarını kaydetti.

YÜZBİNLERCE İNSAN TEHCİR ETTİRİLMİŞTİ

Güney Asya'da bulunan Mynmar'da, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu’yla devlet güçleri arasında devam eden mücadelede, hükümete bağlı kolluk kuvvetleri sivil halklara karşı sert müdahalelerde bulunmuş ve yüzbinlerce insanı yaşadığı yerlerden tehcir ettirmişti.

Özellikle 2016 Ekim'in sonra yaşanan olaylar Batı medyasında geniş yer bulmuş ve ülkenin o zamanlar başında bulunan ve de facto devlet başkanlığını yürüten Myanmar Devlet Danışmanı Ang San Su Çi sert eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçları "soykırım" olarak tanıdıklarını açıkladı.

HÜKÜMET DARBEYLE DEVRİLMİŞTİ

Myanmar'da Kasım 2020'de gerçekleştirilen seçimlerde usulsüzlük ve hile yapıldığını iddia eden silahlı kuvvetler, Şubat 2021'de yönetime el koyarak hükümet üyelerini gözaltına almış ve ülkeyi bir yıl boyunca yöneteceklerini ilan etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN