İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak oldu

İngiltere'nin yeni Başbakanı Rishi Sunak oldu

İngiltere'de adaylık için adı geçen Penny Mardaunt çekildiğini açıkladı. Tek aday olan Rishi Sunak, Britanya'nın ilk Hint kökenli başbakan olacak.

İngiltere'de başbakanlık dönemi 45 gün süren Liz Truss'ın ardından eski Maliye Bakanı Rishi Sunak yeni başbakan oldu.

Muhafazakar Partili vekillerin 200'den fazlasının Rishi Sunak'a destek verdiği belirtildi. Diğer başbakan adayı Penny Mordaunt, partinin 357 milletvekilinden en az 100'ünün desteğini alamadığı için yarıştan çekildi.

Rishi Sunak'ın tek aday olması nedeniyle parti içerisinde bir seçim süreci yaşanmadı. Eski Başbakan Boris Johnson, Liz Truss'ın istifasının ardından yeniden aday olma yarışına girmiş ancak parti içerisinde birlik olmadığı için yarıştan çekilmişti.

BİRLEŞİK KRALIK TARİHİNDE BİR İLK

42 yaşındaki Rishi Sunak, İngiltere tarihinin ilk Hint kökenli ve en genç başbakanı oldu.

Kral 3. Charles'ın en kısa sürede hükümeti kurma görevini Rishi Sunak'a vermesi beklenirken muhalefet partileri ise bir an önce erken seçime gidilmesi çağrısı yapıyor.

rishi-sunak-boris-johnson-002.jpg
Boris Johnson ve Rishi Sunak

JOHNSON'IN İSTİFASINDA ETKİLİ OLMUŞTU

Eski İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, istifasıyla Boris Johnson'ın da görevden ayrılmak zorunda kalmasında önemli rol oynamıştı.

Rishi Sunak, Boris Johnson'ın istifasının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti'de liderlik yarışına katılmıştı.

Hint asıllı genç siyasetçi, Muhafazakar Parti milletvekilleri arasında en fazla destek alan adaydı. Ancak partinin üyeleri onu değil Dışişleri Bakanı Liz Truss'ı seçmişti.

Ülkenin üçüncü kadın başbakanı olan ve 'yeni Demir Leydi' olarak anılan Liz Truss'ın vergi indirimlerini iptal etmesi sonrası, ülkede ekonomik güvensizlik ve siyasi çalkantılar da beraberinde gelmişti.

Liz Truss, şu anki ekonomik ve siyasi kriz durum göz önüne alındığında, seçildiği bu görevi yerine getiremeyeceğini ifade ederek 20 Ekim 2022 günü başbakanlık görevinden istifa etmişti.

rishi-sunak-liz-truss-001.jpgRishi Sunak ve Liz Truss

RISHI SUNAK'IN VAATLERİ NELER?

2020 Şubat ayında Maliye Bakanı olan Rishi Sunak birkaç hafta içinde Kovid-19 salgını ve kapatmalarla büyük bir daralmaya giren ekonominin yönetimindeydi.

Yazın yürütülen başbakanlık yarışında enflasyon kontrol altına alınıncaya kadar vergilerde indirim yapmayacağını söyleyerek diğer adaylardan farklı bir çizgide duran Sunak, önde gelen eski kabine üyelerinin desteğini aldı.

Maliye Bakanlığı döneminde sağlık ve sosyal yardım bütçesini desteklemek amacıyla sosyal sigorta primlerini yükseltmiş, aynı zamanda prim ödeyecek asgari gelir sınırını artırmıştı.

Rishi Sunak lider seçilirse şu adımları atmayı vadetmişti:

* Enflasyon kontrol altına alındıktan sonra vergilerde indirime gitmek

* Bir sonraki yasama yılının sonuna kadar gelir vergisini düşürmek

* Kamu çalışanlarının ücret pazarlıklarını bağımsız bir kurula devretmek

* 2023 Nisan ayı itibariyle kurumlar vergisini yüzde 19'dan yüzde 25'e çıkarmak

* Savunma bütçesini mevcut GSYİH'nın yüzde 2'si düzeyinde sürdürmek

rishi-sunakin-esi-cocuklari-001.jpg
Rishi Sunak ile eşi ve çocukları

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN