Stoltenberg ile İsveç ve Finlandiya’yı görüştü: Erdoğan masaya oturdu

Stoltenberg ile İsveç ve Finlandiya’yı görüştü: Erdoğan masaya oturdu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in "terör örgütlerinin misafirhanesi" gibi olduğunu belirten ve NATO üyeliklerine olumlu bakmayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile iki ülkenin üyeliği hakkında görüşme yaptıklarını açıkladı. Stoltenberg, "Önümüzdeki hafta Brüksel ve Madrid’de müzakerelere devam etme konusunda mutabık kaldık" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın 'terör örgütü varlığı' nedeniyle NATO üyeliklerine olumlu bakmayacaklarını açıklamıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iki ülkenin NATO üyeliği hakkında görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya başvurularını görüştüm. Önümüzdeki hafta Brüksel ve Madrid’de müzakerelere devam etme konusunda mutabık kaldık" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, 28-30 Haziran’da İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleştirilecek NATO Zirvesi’ne katılacak.

ERDOĞAN, İSVEÇ BAŞBAKANI İLE DE GÖRÜŞME YAPTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'la da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, İsveç'in NATO üyelik talebine dair hususlar ele alındı. Erdoğan, görüşmede, İsveç'in terörle mücadele gibi Türkiye için önem arz eden temel konularda adım atması gerektiğini yinelediği bildirildi.

İsveç'in "terör örgütü PKK/PYD/YPG'ye karşı somut tavır değişikliğine gitmesi gerektiğini" belirten Erdoğan, bu noktada İsveç'ten Türkiye'nin endişelerini giderecek elle tutulur bir açılım görmediklerini ifade etti.

Silah ambargosu ve savunma sanayisi sektörüne yönelik yasal ve fiili kısıtlamaların kaldırılmasının yanı sıra iade ve sınır dışı taleplerinin karşılanmasını da beklediklerini vurgulayan Erdoğan, bütün bu hususlarda bağlayıcı taahhütleri somut ve net uygulamalarla birlikte görmek istediklerini kaydetti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin bu ülkelerdeki 'terör örgütü varlığı' nedeniyle NATO üyeliklerini desteklemeyeceklerini yinelemişti. Erdoğan konuşmasında, "İsveç'ten 30 teröristi istedik, 'Vermeyiz' dediler. Siz teröristleri vermeyeceksiniz, bizden NATO üyeliği isteyeceksiniz. Hem PKK'ya destek verip hem bizden destek istemek olmaz... Bir güvenlik teşkilatını güvenlikten yoksun hale getirmeye biz 'Evet' diyemeyiz." demişti.

Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda daha önce, "Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Türkiye'ye yaptırım uygulayan ülkelerin, bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmesine 'evet' demeyiz" açıklamasını yapmıştı.

Finlandiya ve İsveç'in "terör örgütlerinin misafirhanesi" gibi olduğunu belirten Erdoğan, NATO üyeliklerine olumlu bakmalarının mümkün olmadığını da söylemişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN