Tokayev’in Ulusa Sesleniş Konuşması: Orta Asya'da ekonomik liderliğimizi güçlendireceğiz

Tokayev’in Ulusa Sesleniş Konuşması: Orta Asya'da ekonomik liderliğimizi güçlendireceğiz

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 'Halkın Birliği ve Sistemli Reformlar, Ülkenin Refahı İçin Sağlam Bir Temeldir' başlıklı ulusa sesleniş konuşması yaptı. Tokayev, Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının 30. yıl dönümünde yaptığı konuşmada "Stratejik hedefimiz Orta Asya'da ekonomik liderliğimizi güçlendirmek" dedi.

Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. yıl dönümünü kutlamalarında konuşma yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ulusa sesleniş konuşmasında Kazakistan'ın Orta Asya'daki liderliğini güçlendirmek ve dünya ekonomisindeki yerini pekiştirmek için çalışacaklarını açıkladı.

4-003.jpg

Tokayev, tüm dünyayı olduğu kadar ülkesini de olumsuz etkileyen yeni tip koronavirüs salgını sonrası ekonomiyi canlandırmaya yönelik faaliyetlere ağırlık vereceklerini belirterek, "Stratejik hedefimiz Orta Asya’da ekonomik liderliğimizi güçlendirmek. Dünya ekonomisinde de yerimizi pekiştirmek." dedi.

Tokayev, 'Orta Asya'nıni en büyük ekonomisi olan Kazakistan şu anda pandeminin etkilerini yaşıyor. Yine de, zorluklara rağmen, politikalarımızı istikrarlı bir şekilde uyguluyoruz. Orta vadeli ekonomi politikasını belirlemek ve devlet inisiyatiflerini sistematize etmek için 2025 yılına kadar Ulusal Kalkınma Planı'nı kabul ettik ve yeni bir devlet planlaması sistemine geçtik. Ulusal projeler onaylanacak. Stratejik hedefimiz, Orta Asya'daki lider rolümüzü pekiştirmek ve küresel ekonomideki konumumuzu güçlendirmektir.' dedi.

3-003.jpg

Bunun için ülkede tarım, hayvancılık, gıda alanında ekosistem oluşturmak için gerekli potansiyelin bulunduğuna işaret eden Tokayev, bunun yanı sıra madencilik, petrol ürünleri, makine mühendisliği, araç üretimi, inşaat malzemeleri gibi sektörlerde de yerli üretimin artırılacağını söyledi. Tokayev ayrıca milli güvenlik açısından başlıca ilaç ve tıp malzemelerinin ülkede üretilmesinin önemini vurguladı.

000.jpg

ULUSAL JEOLOJİK ARAŞTIRMA SERVİSİ'Nİ KURACAĞIZ

Tokayev, özellikle yer altı kaynakları potansiyelinin yeterince araştırılmadığına dikkati çekerek, Ulusal Jeolojik Araştırma Servisinin kurulacağı bilgisini paylaştı.

Ülkede 2030 yılına kadar elektrik sıkıntısı beklendiğini de kaydeden Tokayev, bunu çözmenin en iyi yolunun nükleer elektrik santrali olduğunu belirterek, "Kazakistan nüfusu artıyor ve bununla birlikte ekonomi de gelişiyor. Gelişim için enerji şart. Hükümete, bir yıl içinde söz konusu alanda araştırma yürütme talimatı veriyorum." ifadesini kullandı.

Tokayev, ayrıca Afganistan’daki krizin tırmanması eşliğinde artan dış tehditlerden dolayı ülkenin savunma sanayi kompleksi ve askeri doktrininin yeniden gözden geçirileceğini bildirdi.

2-004.jpg

HEDEF KALİTELİ EĞİTİM

Bu yılın Ocak ayından bu yana öğretim görevlilerin maaşlarına %25 zam getirildi. Önümüzdeki üç yıl içinde bu hedefimize 1,2 trilyon tenge daha harcayacağız. Alınan önlemler meyve vermektedir. Öğretmenlik okumak isteyenlerin ortalama puanı keskin bir şekilde arttı. Eğitimcilere destek politikasına devam ettireceğiz. Öğretmen desteği politikasına devam edeceğiz.
Günümüzün küresel değişim çağında, iş piyasasına girmeden önce bile mezunların eğitimi yetersiz kalabilir. Bu nedenle, yetkili bakanlığın müfredatı yeni duruma uyarlama görevi vardır. Bu bir aciliyet meselesidir.

Pandemi sırasında uzaktan eğitimin sonuçları, ulusal telekomünikasyon ağlarının verimliliğinin düşük olduğunu gösterdi. Bu durum, temel eğitime hakim olamayan öğrenci sayısının artmasına neden olmuştur. Bir diğer mesele, asıl sorun olduğunu söyleyebiliriz, çocukların okulu bırakmalarıdır. Çünkü eğitimi gerekli görmediler. Hükümete, özellikle uzaktan eğitim için bilgi sistemlerinin kalitesini iyileştirmek için bu konuda çok çalışması talimatını veriyorum. Eğitim sistemimiz erişilebilir ve çok kapsamlı olmalıdır. Bunlarla birlikte iyi haberlerimiz de vardır. Bu yıl, birkaç öğrenci uluslararası yarışmalarda birincilik ve ödül kazananlar oldu. Bu tür üstün yetenekli çocukların tam desteğe ihtiyaçları vardır. Onlara yüksek öğrenime girmeleri için genel konterjan dışında burs sağlayacağız. Ayrıca bir kerelik ödül para takdim edeceğiz. Çocukların öğretmenleri de maddi ve manevi olarak teşvik edilmelidir. Geliri düşük ailelerde büyüyen çocukların zorunlu ortaöğretim standardı çerçevesinde desteklenmesi önemlidir.

HER VATANDAŞ KAZAKÇA ÖĞRENMELİ

Kazakistan’ın çok uluslu ülke olduğunu vurgulayan Tokayev, bu nedenle dil ve etnik kökene dayalı her türlü ayrımcılığın kanunla takip edileceğini aktardı.

Tokayev, etnik gruplar arasında uyumlu ilişkilerin devlet politikasının ana yönlerinden biri olmaya devem edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Görüşlerin çoğunluğunu korurken, aynı zamanda her türlü radikalizmi güçlü şekilde bastıracağız. Devlet egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün tehdit edilmesine izin vermeyeceğiz. Kazak dilinin gelişimi devletin ana stratejisi olarak kalacak. Geleceğini ülkemizle bağdaştıran her vatandaşımız, Kazakça öğrenmeli." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN