Türk Büyükelçiliği, Afgan yönetmen Sahra Kerimi'yi Taliban'ın elinden kurtardı

Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin ardından bölgede kaos ve kaçış sürüyor. Taliban'ın şehre girişinin o anlarını sosyal medyadan korku içinde paylaşan Afgan yönetmen Kerimi, "Taliban şehre girdi, bizler kaçıyoruz. Herkes korkuyor. Bu, korku filminden bir kesit değil, Kabil'in gerçekliği. Dünya tüm bunlara seyirci kalıyor'' diyerek duyurmuştu. Kerimi yaptığı paylaşımla, Türk Büyükelçiliği'nin de desteğiyle 11 kişiyle birlikte Afganistan'dan çıkarıldığını ve güvende olduğunu duyurdu.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Taliban peş peşe aldığı vilayetlere son olarak başkent Kabil'i de ekleyerek ülke yönetimini ele geçirdi. Taliban'ın Kabile gelmesiyle Devlet Başkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti. Direnişle karşılaşmadan kent merkezine giren Taliban, başkanlık sarayını ele geçirdi. ABD de yeni rejimden kaçan binlerce kişinin tahliyesine yardımcı olmak için Kabil havaalanını kontrolü altına aldı.

Taliban yönetimi ele geçirmesiyle fetva yayımlamaya başlarken, Afgan halkı Taliban'ın zulümden kaçmak için ülkeden ayrılmanın yollarını arıyor. Ülkenin tanınan sinemacılarından ve merkezi yönetime bağlı tek film kurumu olarak bilinen Afghan Film’in direktörü yönetmen Sahraa Kerimi, uluslararası sinema dünyasını ve tüm sinemaseverleri Afganistan’daki durumla ilgilenmeye çağıran bir mektup yayınlamıştı.

'KORKU FİLMİNDEN KESİT DEĞİL GERÇEK'

Yönetmen Sahraa Kerimi’nin çağrısından kısa bir süre sonra, Taliban başkenti ele geçirdi. Karimi, Kabil'de paniğin ve kaosun yaşandığı o anları sosyal medya hesabından paylaştı. Kerimi, bölgedeki son durumu şu sözlerle anlattı: Korku filminden kesit değil, Kabil'in gerçekliği. Geçen ay bu şehirde film festivali yaptık. Şimdi herkes buradan kaçıyor. Bunları görmek içimizi burkuyor. Dünya tüm bunlara seyirci kalıyor.

'TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ YARDIM ETTİ; GÜVENDEYİM'

Kerimi bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, kendisi dahil 11 kişinin Türk Büyükelçiliği, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Slovakya'nın yardımlarıyla Afganistan’dan çıkarıldığını ve güvende olduğunu duyurdu.

Kerimi'nin paylaşımı şöyle:

#SlovakFilmAndTVAcademy, (Wanda Hyricova),
#Ukrain_Government (President office and Ministry of Foreign Affairs) #Turkish_Government (Turkish Embassy) #EmbassyOfSlovakiaInIran
All together helped me to get out of Kabul,they also saved other 11person.

I am #alive and safe.''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN