Türkiye'nin Eurofighter hamlesi: Almanya ile yeni iş birliklerine kapı aralıyor

Türkiye'nin Eurofighter hamlesi: Almanya ile yeni iş birliklerine kapı aralıyor

Alman Bilim ve Politika Vakfı (SWP) tarafından yapılan bir analiz, Türkiye'nin savunma sanayiindeki son hamlelerinin, ülkenin Batı ile entegrasyonunu derinleştirebileceği ve yeni iş birliği olanakları yaratabileceği üzerine dikkat çekiyor. Türkiye'nin 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın alma talebi, bu yeni dönemin kapılarını aralayan önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Alman Bilim ve Politika Vakfı'nın (SWP) analizine göre, Türkiye'nin Eurofighter alımı, sadece bir silah anlaşmasından öte, ülkenin Batı'nın askeri-endüstriyel sistemlerine daha sıkı bir şekilde entegre olmasını sağlayacak. Bu entegrasyon, Türkiye'nin kendi stratejik özerkliğine yönelik adımlarını dengeleyecek ve NATO ile ilişkilerini güçlendirecek bir fırsat olarak görülüyor.

Analizde vurgulanan bir diğer önemli nokta ise, Türkiye'nin savunma ihracatı politikalarının çeşitlendirilmesi. Eurofighter tedariki gerçekleşmezse, Ankara'nın alternatif olarak Çin-Pakistan ortak yapımı JF-17 Thunder savaş uçaklarını değerlendirebileceği belirtiliyor. Ancak Eurofighter anlaşması, Türkiye'nin uluslararası savunma üretimi ve askeri hizmetler arenasında daha kalıcı bir rol oynamasını sağlayacak bir adım olarak öne çıkıyor.

TÜRKİYE'NİN SAVUNMA SANAYİİNDE YÜKSELİŞİ

Türkiye'nin savunma sanayiindeki yükselişi, yeni pazarların fethedilmesi ve silah ihracatındaki artış ile kendini gösteriyor. 2023 yılında 185'ten fazla ülkenin Türkiye'den askeri ekipman satın aldığı, Türk savunma şirketlerinin ürünlerinin özellikle Afrika, Asya ve Latin Amerika'da büyük ilgi gördüğü belirtiliyor. Bu durum, Türkiye'nin savunma sanayiindeki teknolojik inovasyon ve dışa bağımlılığını azaltma hedeflerine ulaşmada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI VE ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİ

Türkiye'nin insansız hava araçları (İHA) üretimindeki başarısı da SWP analizinde öne çıkan başka bir konu. Bayraktar TB-2 SİHA'ların çeşitli çatışma bölgelerinde kullanılması ve ihracatındaki artış, Türkiye'nin savunma sanayiindeki gücünü gösteriyor. Ayrıca, Baykar'ın Ukrayna'da bir İHA fabrikası kurma planı, Türkiye'nin NATO içindeki rolünü ve Ukrayna'ya desteğini pekiştiriyor.

YORUMLAR (5)
5 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN