Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon dikkat! Fındıktaki kurumanın sebebi belli oldu!

Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon dikkat! Fındıktaki kurumanın sebebi belli oldu!

Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’daki fındık üreticilerinin merakla beklediği analiz sonuçları fındıkta yaşanan kurumanın sebebini ortaya koydu.

Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’daki fındık bahçelerinde yaşanan dal kurumaları Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünü (KTAE) harekete geçirdi. Üreticiler tarafından endişeyle beklenen analiz sonuçları, kurumanın kaynağının hastalık değil iklimsel stres olduğunu belirledi.

KURUMA STRESTEN KAYNAKLANMIYOR

Enstitü Müdürü Doç. Dr. İlyas Deligöz, saha ve laboratuvar çalışmalarının sonuçlarıyla ilgili, "Fındık dallarında kurumalar olması ve üreticilerden gelen şikayetler üzerine 2026 üretim sezonunda harekete geçtik. Enstitümüzün fitopatoloji ve entomoloji uzmanları, il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik personeliyle birlikte sahada incelemelerde bulundu. Bahçelerden gerekli örnekleri topladık. Laboratuvar testleri ve metagenomik analizler gerçekleştirdik. Saha gözlemleri ve laboratuvar sonuçları ile yapılan tüm analizlerde, kurumalarla ilişkili bir hastalık etmeni bulamadık. Kurumaların nedeni hastalık değil; don, aşırı yağış ve sıcaklık gibi iklimsel strestir” açıklamasını yaptı.

findik-dallarindaki-kurumanin-sebebi-ortaya-cikti-1.jpg

ÜRETİCİLER DİKKAT!

Yanlış uygulamalara karşı üreticileri uyaran Deligöz, alınması gereken önlemlerle ilgili şunları söyledi:

"Üreticilerimize önerimiz, gereksiz ilaçlama yapmayın. Kuru dalları sağlıklı dokuya kadar budayın ve budama artıklarını bahçeden uzaklaştırın. Drenajı düzeltip suyu tahliye edin. Aşırı azottan kaçının, mutlaka toprak analizine göre gübreleme yapın. Enstitü olarak Türk fındığının geleceği için bilimsel çalışmalarımızı sürdürmeye kararlılıkla devam edeceğiz”

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN