Türkiye’ye üst düzey ziyaretin sebebi belli oldu: ‘Rusya’yla ticari ilişkileri kesin’ uyarısı

Türkiye’ye üst düzey ziyaretin sebebi belli oldu: ‘Rusya’yla ticari ilişkileri kesin’ uyarısı

ABD medyasında çıkan haberlere göre, ABD Hazine Bakanlığı’ndan bir yetkilinin Türkiye’yi ticaret yaptırımları baltaladığı için Ukrayna’yı işgal eden Rusya ile ekonomik ve mali bağlarını sürdürmemesi konusunda uyardı.

ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Finansal İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson'un geçtiğimiz gün sona eren Türkiye ve Ortadoğu ziyaretinin öncesinde, bölge ülkelerini Rusya’nın işgaliyle ilgili yaptırımlar konusunda uyarması bekleniyordu.

‘ABD PİYASALARINA ERİŞİM YASAĞI’

Geziden önce Reuters'a konuşan Hazine Bakanlığı’ndan bir sözcü, tur sırasında hükümet yetkilileri, iş ve finans dünyası yetkilileri ile görüşecek Nelson'un Washington yönetiminin yaptırımları uygulama konusunda son derece kararlı olduğun aktaracağını söyleyerek "Yaptırım kapsamındaki kişi ve kuruluşlarla gerekli araştırmayı yaparak veya yapmayarak iş yapan kişi ve kuruluşlar ABD piyasalarına erişimlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirler" ifadelerini kullanmıştı.

SON DÖNEMDE ARTAN İHRACAT DİKKAT ÇEKİYOR

Bloomberg'in ziyaretle ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD'li yetkililer Türkiye’yi yaptırımları baltaladığı için Rusya ile ekonomik ve mali bağlarını sürdürülmemesi konusunda uyardı. Nelson’un Türkiye ziyareti, Washington yönetiminin ABD malları da dahil olmak üzere Rusya'ya artan ihracata ilişkin endişelerini tartışmayı amaçladığı söyleniyor.

‘RUS BİRLİKLERİNE KATKI SAĞLAYABİLİR’ ENDİŞESİ

Bloomberg’e konuşan kaynaklar, ABD'li yetkililerin Rusya'ya mal akışını kısıtlamaya çağırdığını, milyonlarca dolar değerinde ihracat kontrollü malın ulaştığını ve ürünlerin Ukrayna işgalinde Rusya’nın askeri güçleri tarafından kullanılabileceğini ekledi.

Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan kişilere göre, çok sayıda Türk ihracatçı, geçtiğimiz yılın ekim ayına kadar sekiz ayda 300 milyon doları makine ve 80 milyon doları elektronik olmak üzere Rusya'ya 800 milyon doların üzerinde mal sevk etti. Bildirildiğine göre diğer endişe alanları arasında, yaptırım uygulanan veya ihracat kontrollerine tabi olan ve Türkiye'de limanlara uğrayan Rus gemileri yer alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN