Ukrayna için F-16 koalisyonu

Ukrayna için F-16 koalisyonu

Zelenskiy’in Avrupa’daki temasları sonrası Birleşik Krallık ve Hollanda Ukrayna’nın F-16 alabilmesini sağlamak için “uluslararası koalisyon” kurmayı planlıyor. Başta Almanya, Birleşik Krallık ve ABD olmak üzere Batılı ülkeler, ocakta Ukrayna’ya tank göndermeyi kabul etmiş, ancak Kiev’in savaş jeti talepleri karşılık bulmamıştı.

Birleşik Krallık (BK) ve Hollanda, Ukrayna’nın F-16 alabilmesini sağlamak için “uluslararası koalisyon” kurmayı planlıyor. Avrupa Konseyi zirvesinin düzenlendiği İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te bir araya gelen BK Başbakanı Rishi Sunak ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, F-16’ların Kiev’e gönderilmesini sağlamak ve Ukraynalı pilotlara eğitim vermek için harekete geçti. BK Başbakanlık Ofisi’nden önceki gün yapılan açıklamada, Sunak ve Rutte’nin “eğitimden F-16 jetlerinin tedarikine kadar, Ukrayna’nın savaştaki hava saldırı gücünü artırmak amacıyla uluslararası koalisyon kurulması için birlikte çalışacağı” ifade edildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak da karardan memnuniyet duyduğunu belirterek, “F-16’lara ihtiyacımız var. Pilotlarımızın eğitimi de dahil, bu yönde adım atmaya karar verdikleri için müttefiklerimize minnettarım” dedi.

Yermak, ayrıca Belçika yönetimiyle de görüştüğünü ve onların da pilotlara eğitim vermek istediğini söylediğini bildirdi. Uluslararası koalisyon adımı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in BK’ye yaptığı ziyaretin ardından geldi.

Zelenskiy, pazartesi günü Sunak’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, savaşta “hava üstünlüğünü sağlayamadıklarını” belirterek, Batılı devletlerden savaş jetleri göndermelerini istemişti. Başta Almanya, BK ve ABD olmak üzere Batılı ülkeler, ocakta Ukrayna’ya tank göndermeyi kabul etmişti. Zelenski bunun ardından savaş jeti de talep etmişti. ABD, BK ve Almanya’dan taleplere olumsuz yanıt gelirken, Slovakya ve Polonya jetleri tedarik edeceklerini duyurmuştu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya F-16 göndermeye yönelik planları olup olmadığı sorusuna olumsuz yanıt verdi.

ABD Başkanı Joe Biden da defalarca Ukrayna’ya F-16 göndermeyeceklerini söylemişti. ABD Hava Kuvvetleri’nde yaklaşık 800 F-16 yer alıyor. BK ordusunda F-16’lar kullanılmazken, Hollanda ve Belçika’nın elinde bu savaş jetlerinden var. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise, Ukrayna’ya vermek için ellerinde yeterli sayıda F-16 uçağının bulunmadığını söyledi.

Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları satın almak için uluslararası bir koalisyon kurulması halinde Polonya’nın Ukraynalı pilotları eğitmeye hazır olduğunu ifade etti. Polonya halihazırda Ukrayna’ya 8 MiG-29 savaş uçağı transfer etti ve 6 adet daha hibe edecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN