Ukrayna'da referandum sonuçlandı: Rus medyası 'yüzde 96 'evet' dedi

Ukrayna'da referandum sonuçlandı: Rus medyası 'yüzde 96 'evet' dedi

Ukrayna’da, Rusya’nın işgal ettiği 4 bölgede devam eden referandum sonuçlandı. Saldırılar ile toprak alamayan Rusya, çareyi referandum ile aradı. Ukrayna'nın 4 bölgesinde referandum yapan Rusya bu bölgeleri ilhak etmek istiyor. Kiev yönetimi ise Rusya’nın zorla insanlara oy kullandırdığına dikkat çekti. Rus haber ajansı RIA ise, Ukrayna'daki referandumlardan gelen ilk sonuçları paylaştı. Buna göre bölgede yaşayanların yüzde 96'sı Rusya'ya katılma yönünde oy kullandığı belirtildi.

Rusya'nın resmi haber janası RIA Novosti'de yer alan habere göre, sayım komisyonları, bağımsızlığını tek taraflı ilan etmesinin ardından Rusya tarafından tanınan Donetsk (DHC) ve Luhansk (LHC) Halk Cumhuriyetleri, Zaporijya ve Herson bölgelerinin geleceğine ilişkin referandumların ilk sonuçlarını yayınladı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DHC) seçmenlerin yüzde 98.05’i Rusya’ya bağlanmaya "evet" dedi. Sputnik'in aktardığına göre oyların yüzde 16,06’sı sayılmış durumda.

Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde (LHC) seçmenlerin yüzde 97.82’si oylarını Rusya’ya bağlanmaktan yana kullandı. Şimdiye dek oyların yüzde 12.56’sı sayıldı.

Zaporijya’da seçmenlerin yüzde 98’i Rusya’ya bağlanmaya "evet" dedi. Burada da oyların yüzde 20’si sayılmış durumda.

Herson’da seçmenlerin yüzde 97.47’si oylarını Rusya’ya bağlanmaktan yana kullandı. Şimdiye dek oyların yüzde 12’si sayıldığı belirtiliyor.

Ukrayna'da Rusya'nın kontrol altına aldığı 4 bölgede düzenlenen referandum 5'inci gününde devam ediyor. Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'nın Rusya'ya katılmasının oylandığı tek taraflı referandumun bugün sona ermesi bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den ise Ukrayna'daki referandumlara yönelik dikkat çeken bir açıklama geldi. Rus basını ise ilk sonuçlara göre 4 bölgenin de Rusya'ya katılımı büyük oranda desteklediğini duyurdu.

2014'TEKİ KIRIM'IN İLHAKI YÖNTEMİ KULLANILIYOR

Ukrayna hükümeti, Rusya'nın referandum sonuçlarını halkın desteğinin bir işareti olarak göstermeyi ve daha sonra 2014'te Kırım'ı ele geçirmesine benzer şekilde, uluslararası toplumun tanımadığı ilhak için bir bahane olarak kullanmayı amaçladığını bildiriyor.

Rusya, Kırım’ı ilhak ettiği 2014’te yapılan referandumda bölgedeki halkın yüzde 96.7’sinin bağımsızlığı desteklediğini iddia etmişti. Ancak daha sonra Rusya İnsan Hakları Konseyi'nden sızan bir rapora göre, Kırım’da sadece yüzde 30'luk bir kesimin referandumda oy kullandığı ve bu oranın da sadece yarısının bağımsızlığı desteklediği ortaya çıkmıştı.

Rusya, 2014 yılında kısmen işgal ettiği Donbas bölgesini oluşturan Luhansk ve Donetsk'i halihazırda bağımsız devletler olarak görüyor.

Batı ülkeleri ve Ukrayna tarafından yasa dışı olduğu gerekçesiyle kınanan referandumda halk, bölgelerinin Rusya'nın bir parçası olmasını isteyip istemediklerini yanıtlamak üzere oy kullanıyor.

RUS BASINI: İLK SONUÇLARA GÖRE DÖRT BÖLGE DE KATILIMI DESTEKLİYOR

Seçim sonuçlarının bu akşam açıklanması bekleniyor. Rus RIA haber ajansı seçimin sonuçlanmasına saatler kala, referandumdan çıkan ilk sonuçlara göre dört bölgenin de Rusya'ya katılımı büyük oranda desteklediğini duyurdu.

Bölge seçim kurulları, halkın referanduma yoğun ilgi gösterdiğini açıkladı.

Seçimlere katılım oranının Donetsk'te 86.89, Luhansk'ta yüzde 83.61, Zaporijya'da yüzde 66.43 ve Herson'da yüzde 63.43'e ulaştığı ifade edildi. Donetsk bölgesinde saat 20.00'de sandıkların kapanması beklenirken, diğer bölgelerde ise sandıklar 16.00'da kapanacak.

ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin tanımayacağını duyurduğu seçim sonuçlarının bu akşam açıklanması bekleniyor. Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson, Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor.

PUTİN'DEN REFERANDUM AÇIKLAMASI

Referandumda son güne girilirken Rusya Devlet Başkanı Putin'den yeni açıklamalar geldi. AFP'de yer alan son dakika haberine göre, Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki Moskova kontrolündeki dört bölgede 'insanları kurtarmak' istediğini söyledi. Rus lider 'Bu referandumun yapıldığı bölgelerdeki insanları kurtarmak tüm toplumumuzun ve tüm ülkenin ilgi odağıdır' dedi.

AB'DEN YAPTIRIM PLANI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Sözcüsü Peter Stano, Ukrayna'nın 4 bölgesinde Rusya’ya ilhak için düzenlenen referandumu organize edenlere yaptırım uygulanacağını bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN