Wagner askerleri ölüme yollanıyor

Wagner askerleri ölüme yollanıyor

Ukrayna’nın Bahmut kasabasında son zamanlarda her iki taraf da ağır kayıplar verirken, Savaş Araştırmaları Enstitüsü’ne göre Rusya Savunma Bakanlığı şu anda paramiliter Wagner grubunun askerlerini savaş alanına gönderip ‘zayi etmeye’ öncelik veriyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ile Wagner Grubu’nun kurucusu Yevgeniy Prigojin arasındaki çatışma, Bahmut’ta verilen ağır zayiatla muhtemelen doruk noktasına ulaştı. Institute for Study of War (ISW- Savaş Araştırmaları Enstitüsü) analizine göre, Rusya Savunma Bakanlığı (MoD) “şu anda Bakhmut’taki savaş alanlarında Wagner’in ortadan kaldırılmasına öncelik veriyor”. Rapor, bu durumun da Rusya’nın bölgedeki ilerlemesini yavaşlattığı sonucuna varıyor. Anlaşmazlığın, Prigojin’in Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov da dahil olmak üzere Rus ordusundaki üst düzey kişilere karşı “amansız bir karalama” kampanyası yürütmesiyle başladığı vurgulandı.

Artık grup ilerleme gösteremediğine göre, Rus MoD yetkililerinin “Prigojin’i zayıflatmak ve Kremlin’de daha fazla nüfuz sahibi olma amacıyla Bahmut’ta hem elit hem de hapisten çıkma Wagner güçlerini kasıtlı olarak harcama fırsatını değerlendirdiğine” inanılıyor. ISW, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen yıl Ekim ayında Prigojin’in siyasi emelleri nedeniyle muhtemelen “paniğe kapıldığına” inanıyor. Putin muhtemelen Rus MoD’sinin Prigojin’e doğrudan saldırmasını engelledi, bunun yerine Rus askeri liderliğinin yeniden daha fazla yetki üstlenebileceği koşullar yarattı.

Bu tür koşullar, muhtemelen Rus Savunma Bakanlığı’na yönelik eleştirilerini yoğunlaştırmaya başlayan ve Wagner güçleri ile askeri liderlik arasındaki çatışmayı daha da derinleştiren Prigojin’i zor durumda bıraktı. Ukrayna kuvvetleri, kuşatma altındaki Bahmut şehrini savunmaya devam ederken son birkaç gün içinde binden fazla Rus askerini öldürdüklerini iddia ediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy Pazar gecesi yaptığı konuşmada, çatışmalarda binden fazla askerin öldürüldüğünü ve 1.500’den fazla askerin yaralandığını söyledi. Prigojin de, Bahmut’taki çatışmanın “sert, çok sert” olduğunu söyleyerek, “şehir merkezine ne kadar yakınsak, savaş o kadar zor” dedi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da, Rus ordusunun Bahmut şehrini ele geçirme girişimlerini sürdürdüğünü bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus ordusunun, ana çabalarını Liman, Bahmut, Avdiyivka, Marinka ve Şahtersk yönlerinde taarruza geçmeye yoğunlaştırdığı belirtildi.

KREMLİN’E AYLIK 1 MİLYAR DOLAR ‘FATURA’ ÇIKARDILAR

Wagner patronu Yengeniy Prigojin, yaptığı son açıklamada askerlerinin Bahmut’taki saldırılarının aylık olarak ne kadara mal olacağını duyurdu. Wagner grubunun aylık yaklaşık 1 milyar dolar değerinde 10 bin ton mühimmata ihtiyacı olduğunu belirten Prigojin şunları söyledi: ‘Bir kilogram mühimmat 50 dolar, 10 bin ton mühimmat ise 500 milyon dolar. Tanklar, makineli tüfekler, füzeler ve diğer saçmalıkları eklerseniz 500 milyon daha alırsınız. Toplam, bir milyar.”

Geçtiğimiz günlerde, Prigojin Ukrayna’nın Bahmut kentinin doğusunu ele geçirdiklerini iddia etmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise “Rusya büyük kayıplar yaşadı ama aynı zamanda Bahmut’un önümüzdeki günlerde düşebileceğini göz ardı edemeyiz” demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN