Dünya Gıda Programı (WFP), güçlenen El Nino hava olayının 2027 sonuna kadar en az 49 milyon kişiyi daha akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya bırakabileceğini bildirdi.
WFP’den yapılan yazılı açıklamada, El Nino’nun halihazırda açlıkla mücadele eden ülkelerdeki durumu daha da ağırlaştırabileceği belirtildi. Akut gıda güvensizliği yaşayanların sayısının 2027 sonuna kadar 225 milyondan 274 milyona çıkmasının beklendiği kaydedildi.
Bu tahmine göre, en az 49 milyon kişinin daha akut gıda güvensizliği durumuna sürüklenebileceği ifade edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen WFP Başkan Vekili Carl Skau, “El Nino, halihazırda savunmasız durumda olan milyonlarca insanın gıda güvenliği için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.” dedi.
WFP’ye göre El Nino’nun bu yıl eylül-aralık döneminde zirve yapması, etkilerinin ise 2027 boyunca sürmesi bekleniyor. Hava olayının en fazla Orta Amerika ile Afrika’nın güneyinde etkili olacağı tahmin ediliyor.
Pasifik Okyanusu’nda görülen El Nino, özellikle okyanuslara kıyısı bulunan bölgelerde ve dünya genelinde sıcaklık artışına yol açıyor. La Nina ise daha soğuk hava koşullarıyla ilişkilendiriliyor. El Nino ile La Nina arasındaki geçiş dönemlerinde nötr hava koşulları etkili oluyor.
