Yapay zeka, 4 bin kişiyi işinden etti: Dev şirketin CEO'su açıkladı, "Artık onlara ihtiyaç kalmadı"

Yapay zeka, 4 bin kişiyi işinden etti: Dev şirketin CEO'su açıkladı, "Artık onlara ihtiyaç kalmadı"

Günümüzün ayrılmaz bir parçası haline gelen yapay zeka binlerce kişiyi işinden etti! Milyonlarca çalışan "Benim işim tehlikede mi?' diye düşünürken, dev şirket 4 bin kişiyi işten çıkardı.

Yapay zekanın insan gücünün yerini alacağı yönündeki korkutan senaryo, teknoloji devi Salesforce'ta gerçeğe dönüştü. Bulut bilişim devi, müşteri destek departmanında çalışan tam 4 bin kişiyi işten çıkardığını ve bu kararın arkasındaki temel nedenin "yapay zeka" olduğunu duyurdu. Şirket CEO'su Marc Benioff, yapay zeka botlarının verimliliği artırdığını ve artık yeni işe alımlara ihtiyaç kalmadığını söyledi.

2398655584

"YAPAY ZEKA BOTLARI İŞİMİZİ GÖRÜYOR"

Salesforce CEO'su Marc Benioff, katıldığı bir podcast yayınında, şirketin müşteri destek ekibinin 9 bin kişiden 5 bin kişiye düşürüldüğünü doğruladı. Benioff, "Agentforce" adını verdikleri yapay zeka destekli botların ve yeni sistemlerin, gelen vaka sayılarını ve çözüm sürelerini önemli ölçüde azalttığını belirtti. Bu durumun, şirketin artık daha küçük bir insan ekiple operasyonlarını yürütebilmesini sağladığını ve yeni işe alımları durdurduğunu ifade etti.

Bu açıklama, Salesforce'un kısa bir süre önce yaptığı "yapay zekanın, iş gücümüzün yüzde 50'sinin yerini alabileceği" yönündeki beyanının ardından gelerek, şirketin bu dönüşümü ne kadar hızlı hayata geçirdiğini gözler önüne serdi.

0x0-1

ANALİSTLERDEN KARŞI GÖRÜŞ: "YAPAY ZEKA SADECE BİR BAHANE"

Ancak herkes bu açıklamayı olduğu gibi kabul etmiyor. Teknoloji analisti Ed Zitron gibi bazı uzmanlar, büyük teknoloji şirketlerinin yapay zekayı bir "bahane" olarak kullandığını savunuyor. Zitron'a göre, bu şirketler pandemi döneminde yaptıkları aşırı ve kontrolsüz işe alımların faturasını şimdi çıkarıyor. Yapay zekayı gerekçe göstermenin, bu işten çıkarmaları "ilerici bir teknolojik dönüşüm" gibi göstererek yatırımcıları etkileme stratejisinin bir parçası olduğunu iddia ediyor.

"YENİ BECERİLER KAZANMAK ŞART"

Sebebi ne olursa olsun, bu gelişme yapay zekanın iş dünyasındaki rolüne dair önemli bir sinyal veriyor. İnsan kaynakları danışmanı Laurie Ruettimann, bu dönüşümün sadece Salesforce ile sınırlı olmadığını, birçok sektörün benzer bir süreçten geçtiğini belirtti. Ruettimann, "Çalışanların bu yeni dönemde ayakta kalabilmek için, otomasyonla yapılabilecek rutin işler yerine, stratejik düşünme, yaratıcılık ve problem çözme gibi yeni beceriler kazanması artık bir zorunluluk haline geldi" diyerek tüm iş gücünü uyardı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN