Yeni Taliban yönetimine ilk darbe ABD'den: Rezervleri donduruyor

Yeni Taliban yönetimine ilk darbe ABD'den: Rezervleri donduruyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'i Taliban'ın ele geçirmesi sonrası ABD, yaklaşık 9,5 milyar dolarlık Afgan hükümeti rezervlerini dondurma kararı aldı.

Afganistan'da beklenilenden daha hızlı ilerleyerek başkent Kabil'i Taliban'ın ele geçirmesi sonrası, yeni yönetime ilk darbe ABD'den geldi. ABD, yaklaşık 9,5 milyar dolarlık Afgan hükümeti rezervlerini dondurma kararı aldı.

Bloomberght'nin Washington Post’tan aktardığına göre, kararı ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve OFAC yetkilileri alırken, ABD Dışişleri Bakanlığı da haftasonu yapılan görüşmelere katıldı. IMF verilerine göre, nisan ayı itibarıyla Afgan Merkez Bankası’nın 9,5 milyar dolar rezerv varlığı bulunuyor.

Öte yandan ABD’li Cumhuriyetçiler Yellen’a 500 milyon dolarlık IMF fonunun da Taliban erişimine karşı dondurulması çağrısını yaptı.

ABD'NİN TAHLİYE OPERASYONU DEVAM EDİYOR

ABD bir yandan da ülkeden tahliye operasyonlarına devam ediyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Beyaz Saray’ın Taliban ile Kabil Havalimanı’na güvenli koridor sağlanması için görüşme yürüttüğünü belirtti.

ABD ağustos sonuna kadar Afganistan’dan personelinin tahliyesini bitirmek istiyor. Yaklaşık 11 bin Amerikalının Afganistan’da olduğu tahmin ediliyor.

TALİBAN'DAN İLK RESMİ TOPLANTI

Öte yandan Taliban, Kabil’e girmesinin ardından ilk resmi basın toplantısını gerçekleştirdi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit kapsayıcı bir hükümet kurma vaadi verirken “Şeriat kuralları sınırları içinde kadın hakları korunacak” açıklaması yaptı.

Taliban Sözcüsü, “ABD ya da komşu ülkelere karşı saldırılarda Afganistan’ın kullanılmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada Kabil Havalimanı koruma görevi için “Şimdi yeni şartlar var. Henüz koruma kararı vermedik” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN