Dört ayda 14 binden fazla kişi hayatını kaybetti: ABD’de bireysel silahlanma can almaya devam ediyor

Dört ayda 14 binden fazla kişi hayatını kaybetti: ABD’de bireysel silahlanma can almaya devam ediyor

Bireysel silahlanmanın rekor seviyede olduğu ABD’de saldırılar bu yıl da devam ederken, ocak ayından bu yana gerçekleşen olaylarda ölüm sayısı 14 bin 600’e ulaştı. Dün gece Teksas eyaletinde gerçekleşen son ölümcül saldırı, ülkenin bireysel silahlanma problemini tekrar gündeme getirdi.

ABD'de silahlı şiddet olaylarını arşivleyen Gun Violence Archive'in (GVA) verilerine göre ülkede ocak ayından bu yana 199 toplu silahlı saldırı gerçekleştirildi. Silahlı şiddet olaylarında 521'i genç ve 93'ü çocuk 14 bin 600 kişi yaşamını yitirdi. Polislerin dahil olduğu silahlı şiddet olaylarında ise 487 kişi öldü.

ABD'nin Texas eyaletinde yaşanan dünkü silahlı saldırıda, bir alışveriş merkezine giren saldırgan, etraftaki insanlara rastgele ateş ederek 8 kişiyi öldürdü, 7 kişiyi de yaraladı.

GÜNDE 120 ABD’Lİ ÖLÜYOR

ABD merkezli Vox haber sitesine göre, başka hiçbir yüksek gelirli ülke, silahlı şiddet nedeniyle bu kadar yüksek ölü sayısına maruz kalmıyor. Her gün 120 ABD’li, yılda ortalama 43 bin 375 olmak üzere intiharlar ve cinayetler de dahil olmak üzere bir silahın ucunda ölüyor. ABD'deki silahlı cinayet oranı, diğer yüksek gelirli ülkelerinkinden 26 kat, silahlı intihar oranı ise neredeyse 12 kat daha yüksek.

Wake Forest Üniversitesi'nde Amerikan silah kültürü üzerine çalışan bir profesör olan David Yamane, "ABD, silahların her zaman mevcut olması, geniş bir sivil sahipliği olması ve hükümetin silahlar üzerinde daha fazla tekel iddia etmemesi bakımından benzersizdir" dedi.

100 KİŞİ BAŞINA 120 SİLAH DÜŞÜYOR

İsviçre merkezli bir araştırma projesi olan Small Arms Survey'den yapılan bir tahmin, 2018 yılında ABD'de dolaşımda yaklaşık 390 milyon silah olduğunu, yani 100 kişi başına yaklaşık 120,5 ateşli silah olduğunu buldu. Salgın sırasında beş haneden birinin silah satın aldığı göz önüne alındığında, bu sayının o zamandan bu yana arttığı tahmin ediliyor. Bireysel silahlanma konusunda ikinci olan Yemen'de 100 kişi başına 52,8, üçüncü İzlanda'da ise 31,7 silah düşüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN