Yine Çin'den çıktı! Korkulan oldu, ilk ölüm gerçekleşti! Salgına neden olur mu?

Yine Çin'den çıktı! Korkulan oldu, ilk ölüm gerçekleşti! Salgına neden olur mu?

2019 yılının son aylarında Çin'de ortaya çıkan koronavirüs hastalığı, kısa sürede salgına dönüşerek tüm dünyaya yayılmış ve iki yıl boyunca milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştu. Yine Çin'den benzer haber gelmeye başladı. A (H3N8) virüsü nedeniyle ilk ölüm haberi geldi. İşte detaylar...

Çin, Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ), kuş gribinin A (H3N8) türünün bulaştığı bir kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 27 Mart 2023'te bir kişide A (H3N8) virüsü tespit edildiği bilgisini paylaştı.

a-h3n8-virusu-nedir.jpg

KUŞ GRİBİNDEN 2023'TE İLK ÖLÜM

A (H3N8) ile bugüne dek 3 insan enfekte olurken, vakaların tümü Çin'de görüldü.

Çin'de kuş gribi ile enfekte olduğu bildirilen hastanın, Guangdong eyaletinde yaşayan 56 yaşında bir kadın olduğu belirtildi.

22 Şubat 2023'te hastalığa yakalanan kişi, 3 Mart 2023'te şiddetli zatürre nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve 16 Mart 2023'te yaşamını yitirdi.

Yeni bildirilen vakayla ilgili epidemiyolojik araştırma ve yakın temas takibi yapılırken, enfekte bireyin temasta bulundukları arasında başka vakaya rastlanmadı.

cin-kus-gribi-salgin.jpg

KUŞ GRİBİ SALGINA DÖNÜŞÜR MÜ?

Bu virüsün insandan insana kolay yayılma özelliği olmadığı ve bu nedenle insanlar arasında ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde yayılma riskinin düşük olduğu düşünülüyor.

İnfluenza virüslerinin doğası gereği sürekli geliştiğini belirten DSÖ, insan veya hayvan sağlığını etkileyebilecek dolaşımdaki influenza virüsleriyle ilişkili virolojik, epidemiyolojik ve klinik değişiklikleri saptamak için küresel sürveyansın önemini vurguluyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, kuş gribinin A (H3N8) türünün ilk insan enfeksiyonunun saptandığını 2022 Nisan ayında duyurmuştu.

kus-gribi-tehlikeli-mi.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN