Zelenski'den Rusya'nın BMGK dönem başkanlığına tepki

Zelenski'den Rusya'nın BMGK dönem başkanlığına tepki

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başkanlığını sert bir dille eleştirdi. "Terör devletinin BMGK'ya başkanlık etmesini" uluslararası kurumların iflas ettiğinin göstergesi olduğunu ileri süren Ukrayna lideri, "Dün Rus ordusu Danilo adında beş aylık Ukraynalı bir erkek çocuğunu daha öldürdü" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başkanlığını "absürt ve yıkıcı" olmakla sert bir şekilde eleştirdi ve gelişmenin "uluslararası kurumların tamamen iflasını" ortaya çıkardığını söyledi.

Ülkelerin dönüşümlü olarak başkanlık ettiği BMGK'da sıra Rusya'ya geldi. Zelenski, Ukrayna'yı işgalini başlatmasından bu yana Rusya'nın ilk kez Pazartesi günü yapılacak BMGK toplantısında başkanlık edecek olmasını kınadı.

Zelenski, "Maalesef, absürt ve yıkıcı olduğu apaçık olan haberlerimiz var. Bugün terör devleti BM Güvenlik Konseyi'ne başkanlık etmeye başladı" dedi.

Zelenski, "Dün Rus ordusu başka bir Ukraynalı çocuğu daha öldürdü, Danilo adında beş aylık bir erkek çocuğu. Aynı zamanda Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ne başkanlık ediyor. Bu tür kurumların tamamen iflas ettiğini kanıtlayan bu olayı hayal etmek zor" dedi.

"BARIŞ İÇİN ÇALIŞMAYACAKSA BMGK KENDİNİ FESHETSİN"

Uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesinden sorumlu olan BMGK'nin başkanlığını Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın yürütmesi, Kiev hükümeti için bir hayal kırıklığı olarak öne çıkıyor.

Daimi üye olan Rusya'nın konsey kararlarını veto etme yetkisi bulunuyor. Diğer dört daimi üye arasında, konseyde veto yetkisi de bulunan ABD, İngiltere, Çin ve Fransa yer alıyor. Zelenski geçen yıl BMGK'yı ya Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra barış için kararlı adımlar atmaya ya da "kendini tamamen feshetmeye" çağırmıştı.

ÇOCUK KAÇIRMAKLA SUÇLANAN PUTİN HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI

Rusya'nın BMGK'ya başkanlık etmesi, geçtiğimiz ay Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için savaş suçu işlediği iddiasıyla tutuklama emri çıkarmasından sonra geldi. Putin, mahkeme tarafından Ukraynalı çocukları kaçırıp Rusya'ya göndermekle suçlanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN