Zirve öncesi bayrak oyunu

Zirve öncesi bayrak oyunu

Ankara’nın operasyon sinyalinin ardından rejim güçleri yıllar sonra resmen Türkiye sınırında konuşlandı. PKK ise ‘siyasi tahkimatını’ artırdı. İran ve Rusya’nın elini güçlendirecek bir adımla Erdoğan’ın yarın katılacağı üçlü zirve öncesi Kobani’ye rejim bayrağı asıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk olarak 23 Mayıs’ta Tel Rıfat ve Münbiç’e yönelik harekât sinyali verdi. Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma hedefine ilişkin “Eksikleri tamamladıktan sonra harekâtlara başlayacağız” dedi. Ankara hazırlıklarını sürdürürken muhalifler de takviye ve tatbikatlarla geri sayıma başladı. Ancak ABD IŞİD’le mücadele, Rusya da rejimi öne sürerek operasyona karşı olduklarını duyurdu.

PKK ELEBAŞI: REJİM GÜÇLERİ RUSYA İLE GÖRÜŞMEDEN SONRA GELDİ

Erdoğan’ın Tahran’da Putin ve Reisi ile yapacağı üçlü zirve öncesinde de sahada kritik gelişmeler yaşandı. Rejim güçleri, terör örgütünün kontrol ettiği alanlara gelirken PKK’lılar da Şam bayrağını Türkiye sınırına dikti. Örgütün Suriye’deki elebaşılarından Ferhat Abdi Şahin, Şam ordusunun Rusya ile görüşmeler sonrasında bölgeye girdiğini ileri sürdü. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü da rejimin hali hazırda güçlerinin bulunduğu bölgelere takviye yaptığını belirtti.

ÜÇLÜ ZİRVEYE GÜNLER KALA SURİYE'DE BAYRAK OYUNU

Erdoğan yarın Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Rus lider Putin ile bir araya gelecek. Üçlü zirve öncesinde Suriye sahasında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Rejim güçleri terör örgütünün kontrol ettiği alanlara gelirken PKK’lılar Şam bayrağını Türkiye sınırına dikti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın İran’a gidiyor. Cumhurbaşkanı, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 7. toplantısı için bu ülkede olacak. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Reisi Tahran’da buluşacak. Tahran’da, Astana formatında Türkiye-İran-Rusya liderlerinin katılımıyla üçlü zirve gerçekleştirilecek. Zirvenin ana gündem maddesi ise Suriye. Ülkedeki son durum, yeni anayasa, siyasi çözüm süreci, terörle mücadele ve mültecilerin geri dönüşü gibi başlıklar ele alınacak. Tahran’da üçlü zirve öncesinde dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Rejim güçleri PKK-YPG bölgelerine sevk edilirken teröristler de Suriye bayrağını Türkiye sınırına dikti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Mayıs’taki Bakanlar Toplantısı sonrası Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturmayı hedeflediğini söylemiş ve operasyon için hazırlıklarını sürdürdüğünü duyurmuştu. Tel Rıfat ve Münbiç’e yönelik harekâta dair aradan geçen sürede Erdoğan birçok kez operasyona ilişkin mesajlar verdi. Erdoğan, 4 Haziran’da “Güvenlik endişelerini yeni harekatlarla gidereceğiz” demişti. Cumhurbaşkanı 27 Haziran’daki Kabine sonrası da sınır ötesi operasyon hakkında hazırlıkların tamamlanmasını işaret ederek “Suriye sınırımızda oluşturmaya başladığımız güvenlik koridorumuzun eksiklerinin tamamladıktan sonra orada da harekatlara başlayacağız” mesajı vermişti. Özgür Suriye Ordusu (Suriye Milli Ordusu) gerçekleştirdiği takviye ve tatbikatlarla operasyona hazırlanırken ABD ve Rusya olası operasyona karşı açıkça tavır aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, 3 Haziran’da “Suriye Arap Cumhuriyeti’nin meşru hükümetinin onayı olmadan atılacak böylesi bir adım Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü doğrudan ihlal edecektir” dedi. Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev de 16 Haziran’da ülkesinin Türkiye’nin Suriye’de düzenleyeceği bir harekat planını iptal etmesi için ikna etmeye uğraştığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise haziran başında “Çabalarımızı tehlikeye atacak bir şey görmek istemiyoruz” dedi. Son olarak ABD Savunma Bakan Yardımcısı Dana Stroul 14 Temmuz günü Washington’da “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik herhangi bir operasyonuna şiddetle karşı çıkıyoruz ve itirazlarımızı açıkça belirttik” mesajı verdi. ABD IŞİD ile mücadeleyi öne sürerken Rusya ise Suriye rejimine dönük hassasiyetine vurgu yaptı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 10 Haziran’da Türkiye’nin ülkelerinde sınır ötesi harekât düzenlemesi halinde, askeri koşullar el verdikçe “doğrudan” karşılık vereceklerini, halk nezdinde de harekâta direniş olacağını söyledi. 2011’de başlayan Suriye iç savaşından beri Halep’i ziyaret etmeyen Esad ayrıca 8 Temmuz günü kente gitti.

Diğer taraftan çekilme görüntüsü veren rejim güçlerinin üç gün önce Tel Rıfat’ın başka bir noktasında konuşlandırıldığı öne sürüldü. Ayrıca PKK/YPG terör örgütünün kontrolündeki Tel Rifat, Münbiç ve Ayn el Arap’a (Kobani) Suriye ordusunun girdiği belirtildi. “Mazlum Kobani” ya da “Şahin Cilo” kod adlı PKK’lı terörist başı Ferhat Abdi Şahin, Suriye ordusunun Türkiye sınırında bulunan şehirlere yerleştiğini doğruladı. Suriye ordusu ülkedeki iç çatışmanın başlamasıyla birlikte Türkiye sınırında Kamışlı kentindeki sembolik kuvvet dışında tüm güçlerini iç bölgelerdeki çatışmalara sevk etmişti. Yıllar sonra Suriye ordusu Türkiye sınırına gelmiş oldu.Şahin, Rusya ile görüşmeler sonrasında bölgeye Şam ordusunun girdiğini savunurken uluslararası kamuoyunun da zayıf bir pozisyonda olduğunu iddia etti. Terör örgütü elebaşı, Rusya’ya sitem ederek yeterli hamleleri yapmamakla suçladı.

Öte yandan İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Esad’a bağlı askerlerin yeni bir hamle yaptığını aktardı. Sivil toplum kuruluşu, Şam ordusunun Tel Tamer yakınlarına konuşlandırıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, bölgede halihazırda bulunan Suriye askerlerine takviye yapıldığı belirtildi.

Ayrca Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin karşısında bulunan PKK/YPG kontrolündeki Ayn El Arap kentinin Türkiye tarafından görülen yüksek noktalarına teröristler, Suriye rejimi bayrağı astı. Türkiye’nin terör örgütünün kontrolünde olan ve bölge halkının güvenliği için tehdit oluşturan bölgelere yönelik yeni askeri harekat sinyali vermesinin ardından terör örgütü PKK/YPG’de başlayan panik devam ediyor. Son olarak Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin karşısında bulunan teröristlerin kontrolündeki Suriye’nin Ayn El Arap kentinde de teröristler rejim bayrağı ile kendilerini kamufle etme yoluna başvurdu. Ayn El Arap kentinin yüksek bir noktasında teröristlerin mevzi olarak kullandığı tepeye önceki gün rejim bayrağı asıldı. Türkiye tarafından da görülebilen bir büyük ve birkaç küçük Suriye rejimi bayrağı asılması dikkat çeken tepede, teröristlerin ağır silahlar ve araçlarının bulunduğu gözlendi. Teröristlerin silindir şeklinde yapılmış olan gözlem kulelerinin bulunduğu tepede, olası hava harekatına karşı sığınak ve tünellerinin de inşa edilmiş olduğu görüldü. Türk Silahlı Kuvvetleri ise teröristlerin bayrak oyunu yaptığı sınır hattında önlemlerini sürdürüyor.

18-temmuz-2022-kapak.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN