Dünyaca ünlü İtalyan bestekar Ennio Morricone hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü İtalyan bestekar Ennio Morricone hayatını kaybetti

Film müziklerinin efsane ismi, Oscar ödüllü İtalyan bestekar Ennio Morricone, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Western tarzında yaptığı müziklerle ün kazanan Ennio Morricone 2016 yılında 88. Oscar Ödülleri’nde “The Hateful Eight” filmine yaptığı müziklerle en iyi film müziği dalında Oscar kazandı.

ENNIO MORRICONE KİMDİR?

1928 doğumlu İtalyan müzisyen Ennio Morricone, 20. yüzyılın en tanınmış ve takdir görmüş film müzisyenlerinden biri olarak kabul ediliyor. 500’den fazla film ve diziye müzikleriyle hayat veren sanatçı, en çok Sergio Leone filmlerine yaptığı müziklerle hatırlanıyor.

Sanatçının çalışmaları elektronika’dan rock’a, konçerto’dan avant-garde caz’a kadar çok geniş bir yelpazenin içinde yer aldı. Bunların nispeten az bir kısmı western tarzında olmasına rağmen, en çok bu işleriyle ün kazandı.

Morricone’nin minimal, rafine müzik tarzı bilhassa “İyi, Kötü ve Çirkin” (“The Good, the Bad and the Ugly”, Sergio Leone, 1966) ve “Batıda Kan Var” (“Once Upon a Time in the West”, Sergio Leone, 1968) gibi klasik spagetti westernlerinde kendini gösterdi. Yine Sergio Leone’nin 1984 yapımı unutulmaz filmi “Bir Zamanlar Amerika” (Once Upon a Time in America) filminin de müzikleri onun elinden çıkmıştı.

Daha yakın zamanlarda, “Misyon” (“The Mission””, Roland Joffé, 1986), “Dokunulmazlar” (“The Untouchables”, Brian DePalma, 1987), ve “Cennet Sineması” (“Cinema Paradiso”, Giuseppe Tornatore, 1988) gibi filmlere yaptığı müziklerle konuşuldu ve olumlu eleştiriler aldı.

Günümüz yönetmenleri, başta Quentin Tarantino olmak üzere Morricone’nin geçmiş çalışmalarına filmlerinde yer vermeyi sürdürüyor.

Morricone, 2007 yılında Onursal Oscar ödülüne değer görüldü. 2016 yılında 88. Oscar ödüllerinde “The Hateful Eight” filmine yaptığı müziklerle en iyi film müziği dalında Oscar kazandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN