Dur Yolcu şiirini kim yazdı? İşte Çanakkale Zaferi Dur Yolcu şiiri sözleri, hikayesi...

Dur Yolcu şiirini kim yazdı? İşte Çanakkale Zaferi Dur Yolcu şiiri sözleri, hikayesi...

Türk ordusunun 1. Dünya Savaş'ının Çanakkale Cephesi'nde verdiği destansı mücadele sonucu emperyalist işgalci güçler Çanakkale Boğazı'nın soğuk sularına gömüldü. Şanlı zaferi anlatmak isteyen Necmettin Halil Onan, 1960 yılında 'Dur Yolcu' şiirini kaleme aldı. İşte, Dur Yolcu şiiri tarihçesi...

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi yıl dönümünde sosyal medyada şiirler ve anlamlı mesajları paylaşılıyor. Büyük bir azim, mücadele ve kararlılıkla kazanılan bağımsızlık zaferinin ardından bu destansı zafer için yazılan 'Dur Yolcu' şiiri sözleri ve yazarı merak konusu oldu.

DUR YOLCU HİKAYESİ NEDİR?

1960 yılında Değirmen Burnu Tabyaları'nın komutanı Üsteğmen Turan Şekip Pınar Çanakkale coğrafyasına hakim isimlerden biriydi. Çanakkale Zaferi'nin gururunu yaşarken bu muhteşem zaferi gösterebilecek bir eser bırakmayı da çok istiyordu.

Bir gün yedek subay Seyran Çebi'yi yanına çağırdı. Çanakkale Boğazı'ndan geçenlerin görebileceği Eceabat sırtlarına anıt yapımı üzerine konuşurlarken kendisine masasının üzerinde bulunan 'Asker Sigarası' paketini gösterdi.

"Bunu çizebilir misin?" diye sordu. Seyran Çebi çizebileceğini söyledi. Tek başına bir asker görseli istenileni anlatmaya yetmeyecekti. Bu nedenle Necmettin Halil Onan'a ait şiirin dizeleri anıta ilave edildi. "Dur Yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir!" Anıta dizelerin ilave edilmesi yanında Çanakkale Şehitler Abidesi'nin yapımı henüz yeni tamamlanmıştı.

'Dur Yolcu' anıtı askeri bölge içerisinde olduğu için sadece özel izinle ziyaret edilebiliyor. 'Dur Yolcu' yazısı dizili taşlar boyanarak yapıldı. 'Dur Yolcu' Çanakkale ili Eceabat ilçesi Kilitbahir köyü sınırları içerisindedir.

1-wkm4z0unksvbjlatbq1kdw2x.jpeg

DUR YOLCU ŞİİRİ SÖZLERİ

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda
Gördüğün bu tümsek Anadolu'nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmed'in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,
Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed'in düşmanı boğduğu sele
Mübarek kanını kattığı yerdir.

Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin
Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

DUR YOLCU ŞİİRİNİ KİM YAZDI?

Dur Yolcu şiiri Necmettin Halil Onan'a aittir. 'Bir Yolcuya' adlı şiirin sadece ilk dizeleri anıt üzerinde yer alır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN