Edebiyat araştırmacısı ve dilbilimci Türkolog Halil Açıkgöz vefat etti

Edebiyat araştırmacısı ve dilbilimci Türkolog Halil Açıkgöz vefat etti

Edebiyat araştırmacısı ve dilbilimci Türkolog Halil Açıkgöz uzun süredir muzdarip olduğu hastalık sonucunda vefat etti. 'Halil Aga' adıyla da anılan Halil Açıkgöz, edebiyat ve Türkoloji dünyasına çok sayıda eser kazandırmıştı.

Edebiyat ve akademi muhitlerindeki sevenleri tarafından ‘Halil Aga’ diye anılan Halil Açıkgöz Hoca’nın cenaze namazı 26.11.2019 Salı günü öğlen namazını müteakip Merkez Efendi Camii'nde kılınacak ve Manisa Turgutlu'da defnedilecek.

HALİL AÇIKGÖZ KİMDİR?

1952 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Osmancık Köyü'nde doğdu. Yüksek tahsilini 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı. 'Fuat Köprülü'nün Hayat ve Ülkü Mecmualarındaki Fikrî-İçtimaî Yazıları' adlı teziyle mezun oldu. 1977 yılından 1983 yılına kadar İstanbul'un çeşitli liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi'nde Türk Dili okutmanlığına başladı.

Yazıları Tercüman Gazetesi, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Dünyası Tarih Dergisi, Yahya Kemal Enstitüsü Mecmuası, Türk Edebiyatı Dergisi, Doğuş Edebiyat Dergisi, Töre Dergisi, Kubbealtı Akademi Mecmuası, ve İmage of Turkey gibi yayın organlarında yayınlanmıştır.

19-11/25/eserler.jpg
Halil Açıkgöz çok sayıda eser kaleme aldı

TÜRKOLOJİ ÇALIŞMALARI

Halil Açıkgöz 1983-1998 yılları arasında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nda görevler aldı. Millî ölçüde ve milletlerarası çeşitli kongre ve ilmi toplantılar düzenledi. Birçoğuna tebliğleri ile katıldı. TRT ve bazı özel televizyonlarda senaryo, kaynak metin yazarlığı ve program danışmanlığı yaptı.

Türk Dünyası'nın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği saha araştırmalarıyla temayüz eden Halil Açıkgöz’ün çalışma alanı; dar plânda Türk dilinin eski (Göktürk, Uygur, Karahanlı) devreleri ile çağdaş Türk lehçe ve şiveleri; geniş planda ise Türk Dünyası Avrasya halklarının dili, folkloru, edebiyatı, sanatı, ilim ve fikir hayatıydı. Bu araştırmaların yanında Türk dili öğretim metodu konusunda da çalışmaları ve uygulamaları vardır.
Günümüz okurlarıyla ve edebiyat dünyasıyla yeniden tanıştırdığı Safiye Erol başta olmak üzere Peyami Safa, Mehmed İzzet gibi yazarların eserlerini yayına hazırladı.

19-11/25/eser.png

Öğrencilik yıllarında Cemil Meriç’in özel sekreterliğini yapan Halil Açıkgöz’ün ”Cemil Meriç ile Sohbetler” isimli bir eseri de vardır.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN