2000'den sonra emekli olduysanız bu haber size: Tek bir işlemle maaşınız yüzde 20 katlanacak!

2000'den sonra emekli olduysanız bu haber size: Tek bir işlemle maaşınız yüzde 20 katlanacak!

Yıllarca iş hayatında ter döken vatandaşlar, belli şartları yerine getirdikten sonra SGK tarafından emekli aylığı almaya hak kazanıyor. Bazı emeklilerin ise daha yüksek emekşi aylığı alma hakkı bulunuyor. Bunun SGK'ya bizzat başvuru yapmak gerekiyor. İşte, emekli maaşını artırmanın yolu...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK); yaş, prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getiren vatandaşlara hayatının geri kalanı boyunca emekli maaşı ödüyor. Kimin ne kadar maaş alacağı çeşitli parametrelere bağlı olarak farklılık gösteriyor.

Yapılan prim ödemeleri başta olmak üzere yaş, sigortalılık süresi ve dahil olunan sigorta kolları, emekli maaşlarını doğrudan etkiliyor.

Bazı vatandaşların ise daha yüksek emekli maaşı alma hakkı bulunuyor. SGK'ya göre, 2000 yılından önce BAĞ-KUR'lu olan vatandaşlar için bu mümkün.

YÜZDE 20'YE KADAR DAHA FAZLA MAAŞ ALINABİLİR

Çalışma hayatı boyunca hem SSK'da, hem de BAĞ-KUR'da sigortalı geçmişi bulunan vatandaşlar için açıklamalarda bulunan yetkililer, emekli maaşlarında son 2 bin 520 güne ait olan prim statüsünün baz alındığını ifade etti.

Buna göre bu 7 yıllık süre içerisinde hangi kolda daha fazla prim ödemesi mevcut ise kişi o kolun şartlarına göre emeklilik hakkına sahip olur.

BAĞ-KUR'dan SSK'ya geçilmesi ve prim ödemesinin SSK'ya daha fazla olması durumunda ise yüzde 20'ye kadar daha fazla maaş alınabilir.

PRİMLER EŞİT OLURSA MAAŞ HESABI NASIL YAPILIR?

Emekli maaşı hesabı için son 7 yıla ait prim ödemelerinin baz alındığını ve en yüksek prim ödemesi hangi kolda ise oradan emekli olunacağını belirten yetkililer, primlerin eşit olması durumunda ise son statünün dikkate alındığını ifade etti.

Yani sigortalı kişi son 7 yıllık çalışma hayatında hem BAĞ-KUR'a, hem de SSK'ya bağlı olarak prim ödemesi yapmış ve her iki kola yatırılan prim ödemeleri de eşit ise kişi en son prim yatırılan statü baz alınarak emekli edilir.

İkramiye ve diğer ek ödeme tutarları da o statüye bağlı olarak hesaplanır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN