Dünya, ardında bıraktığı pandemi ile beraber yeni bir döneme girmiş bulunuyor. Malum, pandemi bir çok iş sektörünü olumsuz yönde etkilerken, dijital dönüşümü hızlandırarak birçok yeni iş alanının da önünü açmış bulunmakta. Bu şartlar altında, gerek iş alanları, gerekse de iş bulma süreçleri ciddi bir teknolojik adaptasyona uğrayarak geri dönülmez bir değişimin içerisine girdi.
Ofis ortamında çalışma şekli, uzaktan çalışma yöntemine dönüşerek, birçok işin, ev ortamından yapılabilmesine olanak tanıdı. Bu, aynı zamanda iş bulma süreçlerinin de benzer yönde değişmesini sağladı. Bu süreçte ortaya çıkan birçok startup firma, iş arayanlarla işverenleri bir araya getirmeye yönelik teknolojik çözümler sunmaktadır.
Bu değişimi yakalamak ve iş bulma sürecini kolay ve hızlı bir hale getirmek için ihtiyacınız olan bilgileri yazının devamında bulacaksınız.
İş Bulma Sürecine Ön Hazırlık
İş arama sürecine başlamadan önce ne tür bir iş aradığınızı bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Kariyer hedeflerinizi ve istediğiniz iş türünü belirleyerek bu sürece başlayabilirsiniz. Mevcut alanınızda mı kalmak istiyorsunuz yoksa sektör değiştirmek mi istiyorsunuz? Daha fazla sorumluluk içeren bir iş mi, yoksa daha fazla esneklik sunan bir iş mi istiyorsunuz? Ne istediğinizi bilmek, iş arama sürecine odaklanmanıza ve özgeçmişinizi belirli pozisyonları hedeflemek için uyarlamanızda oldukça yardımcı olacaktır.
Güçlü yönleriniz, ilgi alanlarınız ve değerleriniz üzerinde düşünmek için biraz zaman ayırmak, en başarılı olacağınız işi bulmakta faydalı olacaktır. Hangi alanlarda iyi becerilere sahip olduğunuzu gözden geçirebilir, yapmaktan zevk aldığınız iş türlerini belirleyebilirsiniz. Veya bir işte sizin için en önemli kriterlerin ne olduğunu belirleyebilirsiniz. Bu soruları yanıtlamak, kariyer hedeflerinizi ve sizin için en uygun iş türünü belirlemenize yardımcı olabilir.
Sektörde ne gibi iş imkanlarının olduğunu anlamak için, farklı endüstrileri ve iş unvanlarını araştırarak başlayabilirsiniz. Her bir işin gerektirdiklerini daha iyi anlamak için farklı alanlardaki görev tanımlamalarına, maaş aralıklarına ve iş görünümlerini araştırabilirsiniz.
Yardım ve tavsiye almaktan korkmayın. Kariyer hedefleriniz ve istediğiniz iş türü hakkında arkadaşlarınızla, ailenizle veya bir kariyer koçuyla konuşabilirsiniz. İş aramanızda size yardımcı olabilecek öngörüleri veya bağlantıları sizinle paylaşabilirler ve bu da iş bulma sürecini doğrudan etkileyecek sonuçlar almanızı sağlayabilir.
Ne istediğinize dair net bir fikre sahip olmak önemli olsa da, iş ararken çok katı olmamalısınız. Daha önce düşünmediğiniz fırsatlar ortaya çıkabilir ve yeni olasılıklara açık olmak sizi beklenmedik ve ödüllendirici kariyer yollarına götürebilir.
Bu süreçte kullanacağınız iş bulma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak için araştırma yapabilirsiniz. İnternet aramaları sayesinde hangi aracı firmaların ne tür iş olanakları sunduğunu görebilirsiniz. Bunlara göre iş aramaya başladığınızda, daha hızlı sonuç almanız olası olacaktır.
Özgeçmiş Hazırlama
Özgeçmişinizi ve ön yazınızı güncelleyerek başlayabilirsiniz. Özgeçmişiniz ve ön yazı, potansiyel işverenler üzerinde iyi bir izlenim bırakmak için ilk ve en önemli şansınızdır, bu nedenle özgeçmişinizin net, güncel ve okunması kolay olduğundan emin olun:
Profesyonel ve gözü yormayan bir yazı tipi ve düzen seçin. Aşırı süslü veya okunması zor yazı tiplerini kullanmaktan kaçının.
Özgeçmişinizi düzenlemek için başlıklar ve alt başlıklar kullanın. Bu, işverenin becerilerinizi, deneyiminizi ve eğitiminizi hızlı bir şekilde görmesine yardımcı olacaktır.
Özgeçmişinizi bir veya iki sayfadan ibaret tutarak gözatma kolaylığı sağlayabilirsiniz.
Adınız, telefon numaranız ve e-posta adresiniz dahil olmak üzere iletişim bilgilerinizi özgeçmişinizin en üstüne ekleyin. En son işinizden başlayarak iş deneyiminizi ters kronolojik sırayla listeleyin.
Her iş için iş unvanını, şirket adını ve çalışma tarihlerini ekleyin.
Eğitiminizi özgeçmişinizin sonuna ekleyin. Önce en yüksek eğitim seviyenizi, ardından ilgili kurs veya sertifikaları listeleyin.
Özgeçmişinizde ve ön yazınızda, iş tanımındaki anahtar kelimeleri kullanın. Bu, başvurunuzun, adayları taramak için başvuru sahibi izleme sistemlerini kullanıyor olabilecek işverenler için öne çıkmasında yardımcı olacaktır.
Sorumluluklarınızı ve başarılarınızı tanımlamak için eylem fiilleri kullanmak, başvuruyu inceleyen çalışanlar için dikkat çekici olmaktadır. Örneğin, "5 kişilik bir ekibe liderlik ettim", "yeni bir pazarlama stratejisi geliştirdim" veya "satışları %20 artırdım." gibi ibareler, cv’nizi okuyan kişilerin sizin hakkınızda daha net bir fikir sahibi olmasını sağlar.
Yazım ve dilbilgisi hataları için özgeçmişinizi ve ön yazınızı kontrol etmek, karşı tarafa hatasız ve üzerinde emek sarf edilmiş bir öz geçmiş sunmanızı sağlayarak iyi bir izlenim bırakmanıza yardımcı olacaktır. Özgeçmişinizi ve ön yazınızı profesyonel bir yardım alarak gözden geçirmeyi de düşünebilirsiniz. Sektörünüzdeki bir kariyer koçu veya güvenilir bir meslektaş, iyileştirme için değerli geri bildirimler ve öneriler sağlayabilir.
Başvurduğunuz işle ilgili becerilerinizi, başarılarınızı ve deneyiminizi vurgulayın. Önceki çalıştığınız pozisyonlara nasıl değer kattığınızı göstermek için geçmiş iş deneyimlerinizi, referans işvereninizin iletişim bilgilerini dahil etmeyi unutmayın. Tamamladığınız ilgili kursları, sertifikaları veya mesleki gelişimi ekleyin. Bu noktada, profesyonel cv hazırlama yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.
Başvurduğunuz her iş için, özgeçmişinizi ve ön yazınızı özelleştirmeyi düşünmelisiniz. Başvurunuzu, sizi başvurduğunuz belirli pozisyona en uygun hale getiren becerileri ve deneyimi vurgulayacak şekilde özelleştirirseniz, özgeçmişinizi okuyacak kişinin de dikkatini daha kolay çekmiş olursunuz. Bu gibi ayrıntılar işe alım sürecinde başarılı sonuçlar almanızı ciddi miktarda arttırmaktadır.
İş Bulma Kurumlarının Kullanımı
Online iş bulma firmalarından veya istihdam sağlayan kurumlardan yararlanabilirsiniz. Bunlar arasında en çok ="_blank">indeed ve Linkedin gibi sitelerin kullanımından oldukça fayda görebilirsiniz.
Bu siteler, işleri konuma, sektöre ve iş ünvanına göre aramanıza olanak tanır, ve ayrıca, kriterlerinize uyan yeni işler yayınlandığında bildirim almak için iş uyarıları ayarlamanızı sağlar. Böylece ilgi alanlarınız dahilinde yayına çıkan herhangi bir iş ilanına, ilk başvuranlar arasında olma fırsatını yakalayabilirsiniz.
Büyük ve genele hitap eden iş bulma sitelerinin yanı sıra, çalışmak istediğiniz sektöre yönelik iş bulma sitelerinin olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bazı özel alanlarda işçi ve çalışan arayan firmalar bu sitelerde ilanlar verebilmektedir. Çalışmak istediğiniz sektöre göre iş ilanları veren siteleri online olarak araştırabilir ve başvurularınızı buralardan da yapabilirsiniz. Başvurduğunuz işleri ve başvurularınızın durumunu takip etmek ve sizden istendiğinde hızlı bir şekilde cevaplamak oldukça önemlidir. Bu, iş arama sürecini belli bir düzen içinde kalmasına ve aynı işe birden çok kez başvurmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca İŞKUR gibi devlet kurumlarına başvurarak iş bulma sürecinizi hızlandırabilirsiniz. İŞKUR, düzenli olarak, iş arayanlarla işverenleri bir araya getirdikleri seminerler ve bilgi toplantıları düzenlemektedir, böylece sektörden gelen işverenlerle iletişim kurma, onların arayışları hakkında detaylı bilgi sahibi olma imkanı sunar. Bu da, iş arayan kişilerin vizyonlarını genişletme ve işverenlerin ne gibi kriterleri önemsedikleri konusunda bir öngörü sahibi olmanızı sağlar.
Linkedin profilinizi profesyonel bir çevrimiçi portföy olarak kullanabilirsiniz. Linkedin profilinizi mevcut iş unvanınız, becerileriniz ve iş deneyimlerinizle güncelleyin ve profesyonel bir vesikalık fotoğraf eklemeyi unutmayın. Linkedin'i sektörünüzdeki diğer profesyonellerle bağlantı kurmak ve iş ilanları ve sektör haberlerinden haberdar olmak için de kullanabilirsiniz.
Yeni iş ilanlarından haberdar olmak için iş arama uygulamalarını kullanın. Birçok iş arama motorunda, hareket halindeyken iş aramanıza ve iş başvurusunda bulunmanıza olanak tanıyan mobil uygulamalar bulunur. Bu uygulamalar sayesinde, arama kriterlerinizi çalışmak istediğiniz şehir ve hatta ülke bazında ayarlayabilir ve sadece istediğiniz bölgelerden gelecek iş ilanlarına başvurabilirsiniz.