4A 4B 4C emeklileri dikkat! Yeni maaşlarınız erken sızdı: Temmuz sonrası yeni maaş tablosu netleşti!

4A 4B 4C emeklileri dikkat! Yeni maaşlarınız erken sızdı: Temmuz sonrası yeni maaş tablosu netleşti!

Temmuz ayında yapılması beklenen maaş zamlarıyla ilgili hesaplar ve tahminler açıklanmaya başladı. Emekli maaşları ve asgari ücrete yapılması planlanan zamları kuruşu kuruşuna hesaplayan uzmanlar tahminlerini sıraladı. İşte temmuz ayında veya daha önce yapılması beklenen maaş zamları...

Temmuz ayı yaklaşıyor. Emekli ve memur maaşlarına biri ocak diğeri temmuz ayında olmak üzere yılda 2 kere yapılan zamlar enflasyon oranı dikkate alınarak hesaplanıyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri temmuz ayında 6 aylık enflasyon oranında zam alırken memurlar ve memur emeklileri (Emekli Sandığı) enflasyon zammının yanı sıra toplu sözleşme zammı da alıyor.

TABAN MAAŞ NE OLACAK?

Taban maaş zammı hesaplanırken öncelikle enflasyon oranıyla artış ekleniyor. Ancak eğer en düşük maaş belirlenen taban maaşın altında kalırsa seyyanen zam yapılarak gerekli seviyeye çekiliyor.

Seyyanen zam herkese eşit miktarda eklenen maaş artışı anlamına geliyor. Yani maaşınıza yüzdelik değil herkesle eşit, aynı miktarda bir ekleme yapılması demek. Seyyanen zam söz gelimi 152 TL olarak hesaplanmışsa, maaşının ne olduğuna bakılmaksızın herkesin maaşına 152 liralık bir zam ekleniyor.

Ocak ayında 5 bin 500 TL'nin altında kalan maaşlar seyyanen zamla bu sayıya çıkarılmıştı.

KALICI ARTIŞ SAĞLANACAK MI?

Emekli aylıklarında kalıcı artış için alt sınır olan yüzde 35'lik aylık bağlama oranının yüzde 70'e çekilmesi ve gösterge sistemine geçilmesi isteniyor.

maas2.jpg

MEMUR VE EMEKLİYE NE KADAR ZAM YAPILACAK?


2021 yılında imzalanan 6.dönem toplu sözleşmesinden beri uygulanan zam bu yıl da uygulanarak yüzde 6 zam ve enflasyon farkı eklenecek.

Buna göre de yeni zamaların şöyle olması bekleniyor:

Bağ-Kurlu esnaf:

Eski maaş: 5 bin 456 TL

Yeni: 6 bin 001 TL

SSK (2000 öncesi):

Eski maaş: 6 bin 093 TL

Yeni: 6 bin 702 TL

MEMURLAR VE MEMUR EMEKLİLERİ NE KADAR ZAM ALACAK?

Memurların ve memur emeklilerinin ocak ayında toplu sözleşme ve enflasyon zammıyla yüzde 16.48'e çıkan zam oranları 13.52 puanlık refah payıyla yüzde 30'a kadar yükseldi.

Ancak yapılan yasal düzenlemede 13.52 puanlık ilave oranın, aynı döneme ilişkin enflasyon farkı hesaplamasında dikkate alınmayacağı belirtilmişti.

Bu yüzden eğer ilk 6 aylık enflasyon yüzde 8'i aşarsa ayrıca enflasyon farkı da yansıtılacak. Ocak ayında maaş zamları yüzde 30'a yükseltilen, ek göstergeleri yenilenen memurlara ve memur emeklilerine Temmuz'da yüzde 6 zam ve enflasyon farkı yansıtılacak.

aile.jpg

İŞTE MEMURLARIN YENİ MAAŞLARI

Memurların maaşına geldiğimizde ise Temmuz'da en düşük maaş yüzde 7.96'lık artışla 11 bin 836 liradan 12 bin 778 liraya yükselmiş olacak. Memur emeklilerinde ise 7 bin 901 liradan 8 bin 530 liraya yükselmesi bekleniyor.

AİLE YARDIMI DA ZAMLANACAK

Temmuz'da memurların alacakları aile yardımı da zamlanmış olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN