ABD'li banka Goldman Sachs'ten Türkiye ekonomisine dair analiz: Kredi kartlarına 'tedbir' uyarısı

ABD'li banka Goldman Sachs'ten Türkiye ekonomisine dair analiz: Kredi kartlarına 'tedbir' uyarısı

Goldman Sachs, TCMB'nin son faiz kararıyla ilgili değerlendirmesinde, gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayabileceği öngörüsünü yeniden vurguladı. Ayrıca, ekonomistler kredi kartı harcamalarındaki artışı engellemek için TCMB'nin yeni tedbirler almasını bekliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son faiz kararı metninde Türk Lirası'ndaki reel değerlenmeye vurgu yapması, uluslararası yatırımcıların da dikkatini çekti. Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Graffe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan 22 Şubat tarihli bir notta, TCMB'nin dezenflasyon için Türk Lirası'ndaki reel değerlenmenin kritik bir faktör olduğunu belirttiği ifade edildi.

ODAK NOKTASI KREDİ KARTLARI

Goldman Sachs ekonomistleri, önceki tahminlerini koruyarak, TCMB'nin gevşeme politikasına yılın üçüncü çeyreğinde başlayacağını öngördüler. Banka, son faiz kararı ve karar metnindeki mesajlarının ardından politika faizindeki mevcut seviyenin yeterli olduğunu düşündüklerini ifade etti. Ayrıca, TCMB'nin likidite fazlasına ve artan kredi kartı harcamalarına daha fazla odaklandığı belirtildi.

Goldman Sachs ekonomistlerine göre, TCMB, acil yeni bir önlem veya araç sinyali vermezken, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını kullanmak gibi önlemler alabilir. Raporda, özellikle kredi kartı harcamalarındaki artışı engellemek için yeni tedbirler alınması beklentisi dile getirildi.

'TÜRK LİRASINDAKİ DEĞER KAYBINI SINIRLAYABİLİR'

Aynı raporda, Türk Lirası ve rezervlerle ilgili pozitif beklentilere de yer verildi. Goldman Sachs ekonomistleri, yabancı portföy girişlerinin ve daralan cari açığın Türk Lirası'ndaki değer kaybını sınırlayacağını öngördüler. Ek olarak, TCMB'nin negatif olan swap hariç net rezervlerinin 2024 yılında pozitife dönebileceği tahmin edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN