Altın fiyatlarında FED rüzgarı! Fiyatları rüzgarlara dayanamadı! Gram altın uçuşa geçti

Altın fiyatlarında FED rüzgarı! Fiyatları rüzgarlara dayanamadı! Gram altın uçuşa geçti

ABD'den gelen iflas açıklamaları sonrasında piyasalarda görülen hareketlilik de dünya gündeminde yerini alıyor. ABD Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararı ile birlikte altın fiyatları da yükselmeye başladı. İşte altın fiyatlarındaki son durum…

Para piyasaları 4 göze FED tarafından açıklanacak faiz kararlarını bekliyordu. Son haftalarda ABD'de yaşanan krizler piyasalarda da hareketliliğe neden olduğu. Silikon Vadisi Bankası’nın da içerisinde bulunduğu 3 bankanın iflas kararı tüm dünyayı derinden sarstı. Piyasalarda yaşanan çöküş finansal kriz endişelerini de beraberinde getirdi. Yaşanan gelişmeler sonrasında altın fiyatlarının yükselmesi ekonomistlerin de gündeminde yer alıyor. İşte altın fiyatlarındaki son durum…


PİYASALARDAKİ SON DURUM

ABD'nin en büyük 16 Bankası arasında yer alan Silikon Vadisi Bankası'nda mevduat sahiplerinin parasını çekmesi ile birlikte likidite sıkışıklığı yaşanırken iflas da kaçınılmaz bir son olarak gerçekleşti. ABD'de yaşanan kriz İsviçre'ye de sıçrarken Credit Suisse’den de kötü haber geldi. Bankayı kurtarmak için adımlar atılırken İsviçre'nin büyük bankaları arasında yer alan UBS, Credit Suisse’yi satın aldı.

fed-resesyon.jpg
Yaşanan gelişmelerin ardından gözler FED kararına çevrildi. Geçtiğimiz günlerde açıklanan faiz kararı ile birlikte piyasalarda hareketlilikte iyice arttı.

İFLASLAR FED KARARLARINI ETKİLEMEDİ

FED tarafından yapılan açıklama kapsamında Mart ayı politika faizi 25 baz puan artırıldı. Bu kapsamda faiz kararı %4,75 ile %5 aralığına kadar yükseltildi. FED tarafından verilen kararın istikrarlı bir hareket olduğu belirtildi. Yayınlanan karar metninde ABD bankalarının sağlam olduğu ifade edilirken gelişmelerin büyüme üzerindeki etkilerinin izleneceği de vurgulandı. FED 2023 yılı için faiz beklentisini %5,1 olarak belirtti.


FED KARARLARI DİKKAT ÇEKTİ

FED yayınladığı karar metninde bu yıl içerisinde bir faiz artırımı daha olabileceğinin sinyalini verdi. Daha önce yapılan toplantılara değinilmeden yapılan açıklama kapsamında “Bir faiz artırımı daha yapılabilir.” ifadelerine yer verildi.

fed-karar.jpg

POWELL ŞAHİN’İ İŞARET ETTİ

Fed Başkanı Jerome Powell, açıklanan kararın ardından piyasalar için Şahin mesajı verdi. Gerekli görülmesi durumunda faiz beklentileri üzerinde bir artış yapılabileceği aktarıldı. Geçtiğimiz günlerde 1940 dolar seviyesinde yer alan ons altın fiyatı karar öncesinde 1948 dolar seviyesine kadar yükseldi. FED kararlarının ardından altının ons fiyatı 1970 dolar üzerine çıktı.

altin-piyasa.jpg

1969 dolar ile güne başlangıç yapan ons altın fiyatı gün içerisinde artışlarına devam ediyor. Piyasalardaki son gelişmeler ile birlikte ons altını şimdiki fiyatı 1984 dolar olarak görülmektedir.

GRAM ALTIN FİYATI UÇUŞA GEÇTİ

Vatandaşların en çok tercih ettiği altınlar arasında yer alan gram altın fiyatı da ons altında paralel bir şekilde hareket ediyor. Geçtiğimiz süreçte 1186 TL olarak görülen gram altın FED kararı ile birlikte 1193 TL seviyesine yükseldi. Kritik gelişmelerin ardından fiyatlar 1200 TL'ye kadar çıktı.

1205 TL'den güne giriş yapan gram altın fiyatı 1214 TL olarak işlem görüyor. Gün içerisindeki en düşük rakam 1201 TL olurken en yüksek rakam ise 1220 TL olarak görüldü.

altin-fiyat.jpg

MERKEZ BANKASI FAİZLERİ SABİT TUTTU

Merkez Bankası tarafından 23 Mart 2023 tarihinde açıklanan faiz kararı sonrasında piyasalardaki son durumda merak ediliyor. Merkez Bankası politika faizlerinde herhangi bir değişiklik yapmazken beklentileri karşılandığını ifade ederek %8,50 seviyesinde sabit tutmaya karar verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN