Altın yatırımında 100 lira fırsatı! Cebinde 100 lirası olan da alabilecek... Altında yeni dönem

Altın yatırımında 100 lira fırsatı! Cebinde 100 lirası olan da alabilecek... Altında yeni dönem

Altın fiyatlarında görülen düşüş yatırımcıların dikkatinde yer alırken uyarılarda peş peşe geldi. Küresel piyasada doların sabit kalması durumunda bile altın fiyatlarının %4 oranında yükselebileceği öngörülüyor. Altın fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Murat Turgut yatırımcılara tavsiye verdi. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…

Piyasada görülen hareketlilik dikkat çekerken konu hakkında pek çok farklı açıklama yapılmaktadır. Altın fiyatları oldukça hareketli bir haftayı geride bırakırken FED kararları da Piyasayı derinden sarsıyor. FED faiz artırım hızını 25 baz puan indirme kararı alırken Başkan Powell'ın basın toplantısında verdiği mesajlar ise güvercin olarak değerlendirildi. ABD'nin tarım dışı istihdam verileri sonrasında ise altın fiyatlarında sert bir düşüş yaşandı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar…


POWELL AÇIKLADI ALTIN ZİRVE YAPTI


FED faiz kararları yakından takip edilirken Bu yıl için faiz indirimi yapılmayacağı belirtildi.Başkan Powell yılın ikinci yarısında ise indirim yapılacağını işaret ederken altın satın alımlarının da Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyede olması dikkat çekti. Açıklamalar sonrasında ons altın fiyatı 1972 dolar seviyesini gördü.

fed-karar.jpg

1969’DAN BU YANA İLK KEZ


Haftanın son işlem gününde ise ABD'den gelen açıklamalar altın fiyatlarını derinden sarstı. 2023 yılı Ocak ayı verilerini açıklayan ABD tarım dışı istihdam verilerinin 517.000 olduğunu belirtti. İşsizlik oranı ise %3,6 olarak tahmin edilirken yüzde 3,4 oranında verilere yansıdı. 1969 yılı mayıs ayından bu yana en düşük işsizlik oranı olarak görülen rakamlar dikkat çekerken ons altın fiyatlarının 1877 dolar seviyesinde gerilemesi ise Haziran 2022 yılından bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi.

altin-yatirim.jpg

GRAM ALTIN FİYATLARI DÜŞTÜ


Powell tarafından geçtiğimiz gün yapılan açıklama kapsamında ons altın 1184 TL üzerine çıktı. Gram altın fiyatı tarihi bir rekor kırarak dikkat çekerken daha sonra düşüşe geçti.
Yatırım yapmak isteyen milyonlarca vatandaş araştırmalarına devam ederken konu hakkındaki uyarılar da İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Turgut’tan geldi. Doların global anlamdaki değer kaybının yavaş yavaş sonuna gelindiğinin altını çizen Turgut, faiz artırım sürecinin sonuna yaklaşıldığını belirtti. Bu durum karşısında altının çok cazip bir durumda olduğunu işaret eden Turgut, 2-3 ay öncesinde altının 1700 dolar seviyesinde olduğuna vurgu yaptı. Şimdi nerede 1900 dolar seviyesinde yer alan altın fiyatına değinen Turgut, dolar bazında global piyasalarda %15'lik prim olduğunu söyledi.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELEBİLİR

Altının ons fiyatının 2.000 dolar seviyesinde olabileceğini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Murat Turgut, “Bu da aşağı yukarı şimdiki seviyelerden yüzde 4’lük yukarı yükselişe takabül eder. Yani altında dolar sabit kalsa bile yüzde 4’lük yükseliş görebiliriz” şeklinde konuştu.

altin-1.jpg

ALTIN İTHALATI DA ARTTI

2022 yılında Türkiye Merkez Bankası'nın toplamda 148 ton altın satın alması bu alanda dünyanın zirvesine yerleşti. Türkiye'deki dış ticaret açığı ise Ocak ayında 14,3 milyar dolar ile rekor seviyeye çıkarken en dikkat çeken nokta ise altın ithalatı oldu. Onun hakkında açıklamalar yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, son dönemde altın ithalatındaki yükselişin ithalatta yaşanan artışta etkili olduğunu vurguladı. Mehmet Muş, “Ocak ayında toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

YATIRIMCILARI TEK TEK UYARDI


Merkez Bankası tarafından yapılan altın ithalatına dikkat çeken Doç. Dr. Turgut, fiziki altın talebi yerine Borsa İstanbul'da işlem gören altın sertifikasının talep edilmesi durumunda ithalatın da azaltılmış olacağına vurgu yaptı. Bu durumun cari açığa ciddi bir yansıma olacağına değinen Turgut, ülke olarak hep beraber kazanacağımızın altını çizdi. Yatırımcılara tavsiyelerde bulunan Turgut altın sertifikası üzerine yatırım yapılmasının daha faydalı olacağını belirtti. Bu durumun altından hiçbir farkı olmadığının altını çizen Turgut, gram alımlarından da farksız olduğunu söyledi. Yatırımcıların bu alternatifi değerlendirmesi gerektiği yorumunda bulunan Turgut, cebinde 100 TL olan bir kişinin bile Borsa İstanbul'dan altın sertifikası alabileceğine dikkat çekti.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN